Készítsünk otthon ajakbalzsamot!

2018 jan 7

Olcsó, hatásos és egyszerűen elkészíthető – A hidegebb hónapokban gyakrabban lehet szükségünk ajakbalzsamra, hiszen a külső és a belső hőmérséklet közötti nagyobb különbség, a szél, a száraz levegő egyaránt nagyon megviselheti az ajkak érzékeny bőrét. Hogyan készíthetünk természetes alapanyagokból ajakbalzsamot otthon?

Az ajkak bőre különösen érzékeny, és a téli hónapokban különösen ki van téve ez a terület az időjárás viszontagságainak, a szélnek, valamint annak, hogy a hidegről belépünk a meleg szobába, majd vissza. Egyáltalán nem tesz jót az ajkaknak az a rossz (öntudatlan) szokás sem, hogy folyamatosan nyalogatjuk, azt remélve, hogy ezzel “visszanedvesíthetjük” a kiszáradt bőrt. A nyál ugyanis kifejezetten szárító hatású.

A legkönnyebb megoldás az ajkak védelmére természetesen az ajakbalzsamok rendszeres használata, ám ez könnyen azzal járhat, hogy olyan anyagokat a bőrünkre kenünk, melyek elsőre kellemesek ugyan, de rövid időn belül újra kiszáríthatják, sőt irritálhatják is a bőrt. Ezek közé az összetevők közé tartozhat a mentol, a kámfor vagy a különböző savak, melyek hámlasztják a bőrt.

Előnyösebb megoldás, ha otthon, mi magunk készítünk ajakbalzsamot! Ehhez használjunk méhviaszt, kókuszolajat, mézet, valamint E-vitamint. A méhviasz megvédi az ajkakat a káros hatásoktól, emellett hidratálja is az ajkakat. A kész ajakbalzsam a méhviasztól kapja meg a megfelelő állagát, így azt könnyen magunkkal vihetjük.

A kókuszolaj nagyszerűen hidratál, gyulladáscsökkentő és gyógyító hatású, segít megőrizni a bőr természetes zsírtartalmát. Az E-vitamin ismert öregedésgátló és antioxidáns hatásairól, segít megakadályozni a bőrsejtek sérülését és kiszáradását is. A méz pedig gyógyító, hidratáló, gyulladáscsökkentő és hámosító.

Otthon is készíthetünk hatékony ajakbalzsamot!

Egy edényben, gyöngyöző víz felett olvasszunk fel 1 evőkanál méhviaszt (a legkényelmesebb, ha pasztillát veszünk), és a folyékonnyá vált méhviaszba keverjünk bele egy evőkanál kókuszolajat és egy kiskanál mézet. Keverjük addig, míg az összetevők teljesen fel nem oldódnak és homogénné nem válnak. Vegyük le a tűzről, hagyjuk egy kicsit hűlni (de ne várjuk meg, míg újra megszilárdul!), majd tegyünk bele 3 csepp E-vitamint (gyógyszertárban, kozmetikai webshopokban kapható).

Öntsük egy korábbi ajakbalzsamos tokba, amit előzőleg kigőzöltünk vagy kis műanyag tégelybe, és hagyjuk kihűlni. Igény szerint, az ujjainkkal vigyük fel az ajkakra. Természetesen, az ajakbalzsamot másmilyen növényi zsiradékkal is elkészíthetjük, például olívaolajjal, kakaó-, shea- vagy mangóvajjal, és keverhetünk bele néhány cseppet a kedvenc illóolajunkból is. A sheavajról azonban tudni kell, hogy hevíteni nem szabad, csak a langyos elegyben olvasszuk fel. Csokirajongók az összeolvasztás közben tiszta étcsokoládé reszeléket is hozzáadhatnak.

Forrás: www.hazipatika.com

 

FRISS