Kalóriaégetés otthon, futás helyett

2018 jan 10

A sport a kilók elleni küzdelem általánosan bevált eszköze, azon belül is pedig talán a futás az egyik legelterjedtebb módszer. De mi a teendő, ha nem szívesen rójuk a végtelennek tűnő köröket a parkban?

Szerencsére akad néhány gyakorlat, amik legalább olyan hatékonyak a kalóriaégetés terén, mégsem kell hozzájuk felhúzni a nyúlcipőt, sőt, még az edzőterembe sem kell lemenni értük.

Az alábbi mozdulatsorok mindegyike elvégezhető otthon is. Ahhoz, hogy a hatásuk megfelelő legyen, a következőket kell tennünk: válasszunk kedvünk szerint 4-5 elemet a listáról, és az elsőt csináljuk 45 másodpercig. Ezt követően 15 másodperc pihenés következik, majd jöhet a következő gyakorlat ismételten csak 45 másodpercen át. Ha a kinézett feladatok mindegyikét elvégeztük ilyen módon, tartsunk egy perc pihenőt, hogy aztán elkezdjük elölről a kört. Végezzünk el összesen 3-5 sorozatot függően attól, mennyit bír az erőnlétünk.

1. Guggoló ugrás
A lábainkat tegyük vállszélességű terpeszbe. Ereszkedjünk guggolásba, ügyelve arra, hogy ne üljünk be túlságosan. Tartsuk meg ebben a pózban rövid ideig a súlyunkat, majd hirtelen ugorjunk fel magasra. Az ugrásból érkezzünk álló pozícióba, enyhén hajlított térdekkel. Ismételjük ezt a mozdulatsort folyamatosan 45 másodpercig.

2. Oldalirányú keresztlépés fekvőtámaszban
Ereszkedjünk fekvőtámasz alapállásba, a kezünket tegyük magunk alá vállszélességben, miközben a karunk legyen teljesen kinyújtva. A nyakunk maradjon semleges pozícióban, a csípőnket pedig tartsuk egy vonalban a vállainkkal. Ezután próbáljuk meg az egyik térdünket olyan közel húzni az ellenkező oldali könyökhöz, amennyire csak lehetséges. Ismételjük a mozdulatot folyamatos oldalváltásokkal. Fontos, hogy a csípőnk ne legyen túl magasan, de ne is ereszkedjen le.

3. Kitörés térdvezetéssel
Egyenesen tartott felsőtesttel térdeljünk le úgy, hogy a térdünket 90 fokban hajlítsuk be. Az egyensúlyozásban a kar használható segítségként. Ezt követően a földön lévő térdünket emeljük fel előre a csípő magasságáig, áthelyezve közben a testsúlyunkat az első lábunkra. A mozdulatot ismételjük mindig oldalváltással. Fontos, hogy az előrébb lévő térdünk ne mozduljon el a lábujjak vonala elé.

4. Módosított négyütemű fekvőtámasz
A mozdulatsor állásból indul. Ebből hajoljunk le, a tenyerünket pedig helyezzük a padlóra. Páros lábbal ugorjunk ki hátra fekvőtámasz alapállásba, majd onnan vissza guggolásba, végül ugorjunk fel. Fekvőtámasz közben fontos az egyenes testtartás, a csípőnk legyen a vállakkal egy vonalban. Ha a ki- és beugrás túl nehéznek bizonyul, ugrás helyett csak lépjünk hátra és előre.

A futás kiváltható egy lendületesebb otthoni edzéssel is

5. Lábujjérintés
Feküdjünk háttal a földre, majd próbáljuk meg egy-egy ellenkező oldali karunk és lábunk emelése révén megérinteni a lábujjhegyünket. A hát felső része elemelkedhet a földtől, de a gerincünket igyekezzünk egyenesen tartani, továbbá a testsúlyunkat se mozgassuk túl sokat oldalra. Váltsunk oldalt minden egyes ismétlésnél.

6. Síelés
Ahogy az elnevezés is mutatja, enyhén előredőlve síeléshez hasonló mozdulatokkal helyezzük át testsúlyunkat egyik lábunkról a másikra közepes méretű ugrások révén. Az oldalirányú mozdulatok közben a felszabaduló lábunkat emeljük keresztbe a támasztóláb mögé. Az egyensúlyozás megtartásában és a megfelelő erőkifejtésben a karok dinamikus használata segít. Ügyeljünk arra, hogy ne ugorjunk túl nagyot ahhoz, hogy már ne tudjuk kontrollálni az érkezést.

7. Magas térdemelés
Egy igazán pörgős gyakorlat, ami közben a feladat az, hogy egyenes felsőtesttel felváltva emeljük a térdeinket a csípő magasságáig. Figyeljünk arra, hogy a lépések ne legyenek túl nagyok, lényegében egy helyben topogjunk. A karok segítségével növelhető az erőkifejtés.

8. Terpeszugrás fekvőtámaszban
Ereszkedjünk fekvőtámasz alapállásba, a csípőnk legyen a vállunkkal egy vonalban. A kezeinket vállszélességben tegyük magunk alá. Ezt követően az ismétlendő feladat az, hogy a lábainkkal ugorjunk közepes terpeszbe, majd zárjuk őket ismét össze.

9. Csillagugrás
Guggolásból egy hirtelen ugrással emeljük fel egyszerre mindkét lábunkat és karunkat. Ne hagyjuk, hogy a végtagjaink asszimmetrikusan mozogjanak. Érkezzünk egyenes állásba, majd guggoljunk le újra, de csak annyira mélyre, ameddig a rugalmasságunk engedi.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS