“Játssz rajtam, a tied vagyok!”

2017 nov 22

Luce Jerram, angol képzőművész és szobrász kezdeményezésével az utcai zenélés radikálisan új színezetet kapott. Mások által már nem használt, régi zongorákat festett újra, amiket Birmingham különböző pontjain helyeztek el, hogy azokon bárki játszhasson.

Ezek a zongorák rövid idő alatt a járókellők kedvencévé váltak, az alkalmi zenészeket néha több százan hallgatják. A “Play me, I’m yours!” néven útjára indított kezdeményezés hatalmas sikert aratott, mára már a világ legkülönbözőbb pontjain játszhatnak az arra járók olyan zongorákon, amelyeket képzőművészek álmodtak újra.

A kezdeményező művész így nyilatkozott projektjéről: “Minden héten meglátogattam a helyi mosodát. Mindig ugyanazokkal az emberekkel találkoztam, de soha nem láttam, hogy beszélgetnének. Hirtelen rájöttem, hogy egy városon belül több száz olyan közösség van,
amelynek tagjai gyakran találkoznak, de nem kezdeményeznek kommunikációt egymással. Úgy gondoltam, a zongora elhelyezése megoldhatja ezt a problémát, mert megváltoztatja a tér dinamikáját, amely így beszélgetések katalizátorává válhat.”

Egy ukrán tiltakozó játszik a lázadás helyszínén Kijevben.

FRISS