Gyönyörű nemez

2018 febr 7

Csodás művészeti alkotásokat vagy akár gyönyörű használati tárgyakat is lehet készíteni nemezeléssel.

 

Marminti, a kicsi zöld tündér, Lázár Ervin mesehőse. Készítette Tótáné Pethő Rózsa iparművész.

 

De mi a csoda is az a nemezelés? A nemezkészítés Berthold Laufer amerikai néprajz kutató szerint ősibb mesterség, mint a fonás vagy a szövés. A nemezt hagyományosan birkagyapjúból készítik. Maga a szó – nemez – eredete iráni (perzsa) eredetű, jelentése: “ver”. Ugyanis a gyapjút a nemez készítéséhez összedöngölik, “összeverik”: kallálják. Ezt a textilkészítési technikát sem Amerikában sem Afrikában nem ismerték. A legkorábbról eredő régészeti lelet, amely a nemez létére, használatára utal Kr. e. 6500 – ból való és Törökországban találták. Manapság főként a népművészek készítenek nemeztárgyakat akár dísznek, akár használati célra.

Gyönyörű nemezből készült táska Szabó Erzsó műhelyéből

“A nemez készítésének alapja egyes állatfajok szőrének hajlama a nemezelődésre . (A magyar kutyafajták közül például közismerten ilyen a puli és a komondor) Ezt a jelenséget használják fel a gyapjú vagy szőr speciális textillé alakításához. A szőrszál külsején cserépszerűen elhelyezkedő, lapos sejtek (kutikula) találhatók. Erős nagyítás alatt ez a réteg egy fenyőtoboz pikkelyes felületéhez hasonlít. Lúgos vagy savas kémhatású meleg víz hatására a pikkelyek felnyílnak, és a nyomkodás (kallózás) hatására összeakaszkodnak más pikkelyekkel . Az elkészült nemezben alapos öblítés és szárítás után visszatérnek eredeti állapotukba, és erősen összekapaszkodva szinte eltéphetetlenné teszik a textilt. Ehhez a folyamathoz természetesen sok vízés a lúgos kémhatás eléréséhez lehetőleg házilag főzött, természetes anyagokat tartalmazó szappan kell.” (Wikipédia)

Nemezpapucs

Nemezből készült ékszerek

Ázsia füves legelőin kevés lévén az építésre alkalmas fa, gyapjú viszont bőséggel állt rendelkezésre, a pásztorok nemezből készült sátrakban laktak, amelyek praktikusak is voltak, hiszen vonultak az állatokkal, ezért szétszedhették és a következő táborhelyen összerakhatták őket.

Nemezsátor belseje

Nemezsátor

Nemezből készült szőnyegek

Jó tudni, hogy országunkban népi kézműves szakközépiskola is működik, ahol a nemezkészítés mellett a bőrműves, fazekas, faműves és szőnyegszövő szakmák is elsajátíthatók. Az iskola elérhetősége: http://nadudvariszakiskola.hu/

M. Kata

 

FRISS