Ezeket ne egye, ha fájnak az ízületei!

Milyen ételek ártanak a legtöbbet? – Az ízületi fájdalmak rendkívüli módon megnehezíthetik a hétköznapokat. A fájdalom gyakori tünet, mely bármely életkorban lévő embert érinthet, és nőknél és férfiaknál egyaránt jelentkezhet. Az, hogy mennyire lángolnak fel a fájdalmak, nagy mértékben függ az étrendünktől is.

Az ízületi fájdalmak jelentkezhetnek akut vagy krónikus módon, az enyhe kellemetlenségtől a szinte elviselhetetlenig terjedhetnek. Az ízületi fájdalmak két leggyakoribb oka az arthritis és a köszvény, de egyéb problémákra is visszavezethető, például sérülésekre, bursitisre, fibromyalgiára vagy lupusra.

A vörös hús nem tesz jót az ízületeknek

A fájdalmak kezelésében nagy szerepe van a megfelelő gyógyszeres terápiának, illetve a rendszeres mozgásnak is, de az étrendünk is igen fontos lehet. Bizonyos élelmiszereknek, így a fokhagymának, a gyömbérnek vagy a kurkumának gyulladáscsökkentő hatása van. Más ételek azonban fokozhatják a fájdalmakat, lássuk, melyeket érdemes kerülni.

A vörös húsokban, illetve a húskészítményekben sok olyan vegyület található, melyek gyulladásokat okozhatnak és fokozhatják a fájdalmakat is. Ezek közé tartoznak például a nitritek és a purinok, de egyéb toxinok is. A vörös húsokról ráadásul több kutatás is bizonyította, hogy a gyulladásos folyamatok fokozása mellett többek között a daganatos betegségek rizikóját is növelheti. A tejtermékekben lévő kazein is fokozhatja a fájdalmakat és a gyulladásos folyamatokat, emellett irritálhatja is az ízület környékén lévő szöveteket.

A finomított cukrokkal és szénhidrátokkal teli ételek szintén növelik a gyulladások rizikóját, többek között azért, mert fokozzák az úgynevezett citokinek koncentrációját. Emellett azautoimmun betegségekrizikóját is nvelik A cukrok közvetetten is károsíthatják az ízületeket, mert hozzájárulnak a hízáshoz, a plusz kilók pedig nagyobb terhelést jelentenek az ízületeknek. Ráadásul, ezek a feldolgozott szénhidrátok tulajdonképpen tápanyag nélküli, üres kalóriák, hiszen az előállítási folyamatok alatt kikerülnek belőlük az értékes rostok és vitaminok egyaránt.

Bár azt mindenki tudja, hogy az omega-3 zsírsavak igen jótékonyan hatnak a szervezetünkre, és például a gyulladások csökkentésében is szerepet játszanak, azzal kevesebben vannak tisztában, hogy az omega-6 zsírsavak jóval kártékonyabbak, és egyenesen fokozzák a gyulladásokat, így az azokkal együtt járó fájdalmakat is. Sajnos a legtöbb népszerű növényi zsiradékban sok található ebből a vegyületből, így például a szója-, földimogyoró- és napraforgóolajban, de a bolti majonézben és a legtöbb salátaöntetben is. Az omega-6 zsírsavak ugyanakkor bizonyos élettani folyamatokhoz nélkülözhetetlenek, azonban érdemes mértékkel fogyasztani ezeket.

A is ronthatja az ízületi fájdalmakkal küzdő betegek állapotát, különösen a különböző feldolgozási folyamatokon átmenő konyhasó – ez ugyanis különböző káros vegyületeket is tartalmazhat, ugyanakkor hiányozhatnak belőle azok az ásványi anyagok, melyek kifejezetten fontosak szervezetünk működéséhez. A sófogyasztás más súlyos betegségek rizikóját is növelheti, ezek közé tartozik például amagas vérnyomásvagy a csontritkulás.

Forrás: www.hazipatika.com