Eszébe ne jusson ezeket a kávéjába tenni

2018 jan 22

A probléma a kávéfogyasztással kapcsolatban a hozzáadott cukrokkal és a mesterséges, sok esetben mérgező adalékanyagokkal terhelt egyéb ízesítőkkel van.

A kávénak sok hasznos dolgot köszönhetünk: javítja memóriánkat, hangulatunkat, szívegészségünket és akár a cukorbetegség esélyét is csökkenti. De ahhoz, hogy tápértékét megőrizze, összegyűjtöttük, mit ne tegyen a bögréjébe.

Növényi tejporok és krémporok
A lista tetején egyértelműen azon termékek szerepelnek, amelyektől ugyan úgy érezzük, hogy krémesebb a kávénk, de nem tehéntől származnak. Az erre használt kukoricaszirup például rengeteg cukrot és üres kalóriát tartalmaz.

Ha tejcukor-érzékenység vagy tejfehérje allergia miatt nem tejalapú termékkel szeretnénk krémesíteni, válasszunk inkább az organikus kókusztejet.

Ízesítések
Sokan javítják fel kávéjukat vanília-, mogyoró-, karamella-, vagy éppen más ízesítéssel, ezek viszont nádcukorból, mesterséges színezékekből és aromákból állnak. Ha különleges ízt tennénk a kávénkba, de szeretnénk elkerülni azt, hogy ingadozzon a vércukrunk, akkor próbáljunk ki inkább természetes ízesítéseket: vanília-, menta- vagy különféle csonthéjasokból készített kivonatokat, de azokból is csak egy-egy cseppet.

Mesterséges édesítőszerek
A nullkalóriás édesítők nem okoznak olyan vércukrunk ingadozást, mint a cukor, de egyre több kutatás kimutatta, hogy ezen termékek hatására romlik glükózanyagcserénk hatékonysága, emiatt többet eszünk és nagyobb eséllyel válhatunk cukorbetegekké is.

Mindezek mellett bélbaktériumainkra sincsenek jó hatással – tehát ha nem tudjuk elképzelni az életünket édes ízek nélkül, keressünk természetes alternatívákat, mint például az eritritol vagy a sztívia.

A kávéba tett ízesítőkkel érdemes vigyázni

 

Cukor
Két-három kanál cukor napi egy kávéban nem okoz gondot, de ha sok kávét iszunk, akkor az üres kalóriák ugrásszerűen elkezdik leterhelni szervezetünket: ha két-két teáskanálnyit teszünk napi 3 kávéba, akkor már 48g cukornál járunk, ez pedig már több, mint ami egy doboz kólában van.

Mit tehetünk ilyenkor? Ízesíthetjük például kávénkat fahéjjal, annak természetes édessége kellemes ízt fog kölcsönözni kávénknak, emellett moderálja a vércukorszint ingadozásait is. Ha valami igazán különlegeset szeretnénk kipróbálni, a kardamom is jó választás lehet, mert sokkal egzotikusabb, élénkebb ízt varázsol a feketénknek.

Zsírszegény tej
Nem azt mondjuk, hogy a zsírszegény vagy zsírmentes tej rossz, de egyre több kutatás jutott arra az eredményre, hogy a zsíros bizony jobb: egy 4 éven át tartó kutatás például azzal a végkövetkeztetéssel zárult, hogy azok, akik zsíros tejtermékeket ittak, kevesebb szénhidrátot fogyasztottak azoknál, akik a zsírmentes tejtermékeket választottak.

Ha pedig a több szénhidrát rossz összetételű ételből jut a szervezetünkbe (gondoljunk például a reggeli cukros müzlikre), akkor még az elhízás veszélyével is számolnunk kell. Emellett a zsírosabb tejtermékek fogyasztása csökkenti a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is.

 

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS