Előzd meg az influenzát!

2020 febr 10

Az elmúlt hetekben tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma, január 27. és február 2. között 72%-kal több beteg fordult orvoshoz, mint az azt megelőző héten.

Az influenzára jellemző, hogy a többi légúti megbetegedéssel szemben nem produkál kezdeti hurutos tüneteket. Hirtelen és erősen kezdődik, magas lázzal, levertséggel és izomfájdalmakkal jár.  Gyakori a test szinte egész területén fellépő sajgó fájdalom, jellemzően a hát tájékán és az alsó végtagokban, továbbá az erős fejfájás szemkörüli fájdalommal együtt. Ne hagyjuk, hogy a baktériumok és vírusok győzedelmeskedjenek fölöttünk, az egészséges immunrendszer fenntartásának legjobb eszköze a megelőzés, ezért kezdjük el már most a betegség elleni védekezést!
Fogyasszunk több antioxidánst, ezek kulcsfontosságúak az egészséges sejtek és immunrendszer fenntartásában. A gránátalma és a fekete áfonya remek választás a szabadgyökök hatástalanítására, akárcsak a brokkoli, kelbimbó vagy a kelkáposzta. A testmozgás ilyenkor még fontosabbá válik, ezért sportoljunk többet, és sétáljunk sokat a szabadban! A mozgás erősíti az immunrendszert, ezáltal ellenállóbbá tesz a betegségekkel szemben. Csökkentsük az elfogyasztott cukormennyiséget, mivel a cukor kiváló táptalaj a baktériumoknak és vírusoknak, így gátolja az immunrendszer működését. Helyette válasszuk inkább a természetes, gyümölcsökből és zöldségekből kinyert cukrokat. Pótoljuk a D-vitamint, amit a téli időszakban nehezen tudunk napfény révén bejuttatni a szervezetünkbe, ezért érdemes lehet táplálékkiegészítő formájában bevinni a szervezetbe. A D-vitamin véd az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük az influenzától is. Kutatások igazolják, hogy a szervezet megfelelő D-vitamin ellátottsága csökkenti a nátha és influenza kockázatát.  Az influenzavírus száraz levegőben nagyon könnyen tud terjedni, ezért érdemes naponta többször párologtatni a szobákban. Legegyszerűbb megoldás ehhez, hogy a radiátorra teszünk egy vízzel teli tálkát, amibe menta-vagy eukaliptusz olajt csöpögtetünk. Végül, de nem utolsó sorban nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy figyeljünk a higiéniára, ennek betartásával tehetjük a legtöbbet a cél érdekében! Az influenza cseppfertőzéssel terjed, a levegőbe kiköhögött kórokozó még órákig is életképes maradhat.  A védekezés módja az alapos szappanos kézmosás, főként, ha olyan tárgyakkal érintkezünk, amit sokan használnak, például kilincs, tömegközlekedési eszköz kapaszkodói, bevásárlókocsi. Mindig legyen nálunk alkoholos kézfertőtlenítő arra az esetre, ha nincs lehetőségünk kezet mosni.

FRISS