Egyedülállóan új Nagykanizsán: Készségfejlesztés kutyával gyerekeknek

2019 okt 8

Koller Rita gyógypedagógus, terápiás kutya felvezető, kutyás foglalkozásvezető vagyok.

Dió kutyámmal kisebb és nagyobb gyerekek számára tartok kutyás foglalkozást. Célom, hogy a gyerekek különböző – szociális, tanulási, emocionális- készségeit, képességeit, kompetenciáit kialakítsam/ fejlesszem kutya- asszisztált terápia segítségével.

Hogy kell elképzelni egy ilyen foglalkozást? Játszanak a gyerekek a kutyával?

Igen, a gyerekek valóban annyit észlelnek, mesélnek, hogy de jót játszottak. Mindemögött viszont komoly és tudatos pedagógiai tervezőmunka áll. Szülővel való konzulátció után közösen meghatározzuk a célt. Ezután – egyénre szabottan – megtervezem az odáig vezető lépéseket, az utat.

Milyen formában valósul ez meg?

A legoptimálisabb a kiscsoportos ( 4-5 fő) foglalkozás, hisz ennek során a gyerekek egymást is motiválják, segítik. Ekkora létszám mellett lehet az egyéni célokat is megvalósítani.

Miben rejlik a varázsa a kutyás terápiának?

Már maga a kutya jelenléte jelentős motiváló erővel bír. Lehet, hogy valaki nem szeret egy tevékenységet végezni, mert ügyetlen, mert nem megy, de a kutya kedvéért megteszi. A feladatokat mindig úgy alakítom, hogy a gyermek számára az igazi cél rejtve marad – nekünk a célunk a gyerekekkel mindig a kutyával kapcsolatos.

Mondhatjuk, hogy ez egy kutyás játékfoglalkozás?

Szoktunk kutyás játszóházakat is csinálni, különböző rendezvényeken ( falunapok, családi napok, városi rendezvények) de ott a cél egészen más. Ott élménypedagógiai elemekkel dolgozunk, hisz ott a jó élményekhez juttatás a fontos. Tapasztalatom szerint sok gyerek nem tud, nem mer élő állathoz nyúlni. Nem tudja, hogyan viselkedjen vele. Ezek a játszóházak ezt hivatottak szolgálni, ismerjük meg, érintsük meg, játsszunk vele. Mint említette, itt mindig pedagógia tervezés, célkitűzés áll a játék mögött.

Mi Dió erőssége?

Dió jelen van az iskolában ahol dolgozom. Sok, és sokféle gyermekkel került már kapcsolatban, s ezáltal sok tapasztalattal rendelkezik a kissé más viselkedésű, fejlődésű gyermekkel. Hihetetlen empátiával tudja kezelni az egyén különbözőségeket és pontosan azt nyújtja mindenkinek amire éppen a legnagyobb szüksége van.

Hány kutyája van?

Dió kutyám végzett terápiás kutya, mellette van egy „félkész” kutyám Sammy és egy óvódásom Mona.

Ha valaki kedvet kapott, hol érheti el Önt?

Emailben: kisrita 1979@gmail.com és telefonon: 06-30/590-0866

FRISS