A szemszárazság enyhítése

2018 jan 28

Rendkívül kellemetlen tünetekkel jár, amennyiben a szem felszínét borító könnyfilm károsodása szemszárazságot idéz elő, érthető tehát, ha a lehető leghamarabb szeretnénk ilyenkor megszabadulni a kínzó panaszoktól. Lássuk, milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre e célból!

Mitől alakulhat ki a szemszárazság?
Az úgynevezett bazális könnyek feladata a szaru- és a kötőhártya nedvesen tartása, tápanyag- és oxigénellátása, valamint védelme a kórokozóktól. Ehhez naponta összesen néhány milliliter könnyet termelünk, amelyet pislogással oszlatunk el a szemfelszínen.

Az így keletkező könnyfilm három rétegre osztható:
– egy belső nyákos rétegre, amely a tapadást biztosítja a szaruhártyához,
– egy külső olajos rétegre, amely a könny párolgásától óv,
– továbbá egy középső vizes rétegre, amely mind közül messze a legvastagabb.

A szemszárazságot kiváltó könnyhiány rendszerint a víztartalom megfogyatkozását jelenti, aminek hátterében állhat elégtelen termelődés, valamint túlzott fokú párolgás is. Mindez magyarázható a korral járó változásokkal, hormonális zavarokkal, továbbá számos betegséggel, beleértve egyes reumatológiai és fertőző kórképeket, allergiás reakciókat. Bizonyos gyógyszerek mellékhatásaként szintén felléphet a probléma, illetve a számítógéphasználat miatti ritkább pislogás és irritációt okozó környezeti tényezők is előidézhetnek száraz szemhez hasonló tüneteket.

A szemszárazság kellemetlen tüneteitől szeretnénk minél gyorsabban megszabadulni

A hatékony kezelés eszközei
Természetesen ez esetben is igaz, hogy jobb megelőzni a bajt, mint utólag orvosolni. Ennek szellemében fontos odafigyelni például arra, hogy amennyiben hosszabb ideig zárt helyiségben tartózkodunk, relatív páratartalma ideális tartományba essen. Ebben egy egyszerű analóg higrométer is nagy segítséget jelenthet, amelynek használatával megmérhetjük, nem túl száraz-e az adott szoba levegője. Ugyancsak hasznos, ha kerüljük a huzatot és a laptopok, táblagépek kijelzőjének szüntelen bámulását. Banálisan hangozhat, de akárcsak oly sok más szervezeti funkció zavartalan működéséhez, a könnytermelődéshez is szükség van megfelelő folyadékpótlásra.

Amennyiben valamilyen alapbetegség áll a kellemetlen tünetek mögött, úgy azt kell elsősorban kezelni. Persze, nem mindig derül ki egyértelműen, hogy mi váltotta ki a szemszárazságot, ezzel együtt a panaszok célzott enyhítésére is számos módszer kínálkozik. Enyhébb esetekben erre alapvetően a mesterséges könnypótlás szolgál, közepesen súlyos esetekben pedig éjszakai kenőcsök alkalmazása is szóba jöhet. Ha viszont valakinél nagyon súlyos mértékben jelentkezik a szemszárazság, akkor szemrés-szűkítő műtétre, speciális szemüveg viselésére, akár szaruhártya-átültetésre is szükség lehet.

Hogyan pótolhatjuk a könnyeket?
A szemfelület nedvesítésére többféle terméket is használhatunk, így műkönnyoldatokat, síkosító kenőcsöket, újranedvesítő cseppeket és permeteket. Ezek a készítmények nem csupán a kieső víztartalmat pótolják, de a könnyfilm koncentrációját is segítenek visszabillenteni az egyensúlyi állapotba. Érdemes ugyanakkor szakember véleményét is kikérni, hogy milyen terméket válasszunk rendszeres alkalmazásra. Az ér-összehúzó összetevőket tartalmazó szemcseppektől például hosszú távon állandósuló szempirosság is kialakulhat.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS