A rózsaszín, nagy levelű finomságnak mostanában lesz a szezonja, de valamiért itthon viszonylag ritkán felhasznált zöldségnek számít. Itt az ideje változtatni ezen, mivel a rebarbarafogyasztás számos módon gyakorolhat jó hatást a szervezetünkre. Grillezve, főzve, sütve és nyersen is ehető.
Kalcium
A rebarbara bőségesen tartalmazza – egy csészényiben benne van a napi szükségletünk egytizede. A kalcium fontos a csontok és a fogak egészségéhez – hiányában csontjaink gyengébbek, törékenyebbek lesznek, különösen idősebb korban, és a fogvesztés is gyakoribbá válik.
Lutein
A lutein nagyon fontos ahhoz, hogy szemünk és bőrünk egészséges legyen. Kutatások szerint ha rendszeresen eszünk rebarbarát, akkor segítünk a szervezetünknek abban, hogy könnyebben küzdje le a káros polleneket, és bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét is csökkenthetjük.
K-vitamin
A véralvadásban játszik fontos szerepet – ha nincs belőle elég a testünkben, akkor még az apróbb vágások is nagyon veszélyesek lehetnek. A legtöbben nem fogyasztanak elég K-vitamin tartalmú ételt, pedig a rebarbarában is jelentős mennyiség található belőle.
A rebarbarafogyasztás számos módon gyakorolhat jó hatást a szervezetünkre
Antioxidánsok
A rebarbarának magas az antioxidánstartalma – ezek adják például jellegzetes színét is -, emiatt nagyon egészséges. Kutatások szerint támogatja az immunrendszert, és a keringési rendellenességek kialakulása ellen is védelmet nyújt, valamint segít megsemmisíteni a káros szabad gyököket.
Rostok
A rebarbara magas rosttartalma miatt az emésztésnek is nagyon jót tesz, és segíthet megelőzni a puffadást és a gázképződést, ráadásul az egészséges testsúly fenntartását is támogatja.
Szebb bőr
A rebarbarában található vitaminok és ásványi anyagok segítik a sejtmegújulást, így ha rendszeresen esszük, bőrünk is szebb, ragyogóbb és fiatalosabb lesz.
Forrás: www.hazipatika.com