A legjobb ételpárosok betegségek ellen

2017 nov 12

Régóta tudjuk, hogy megfelelő táplálkozással nagyon sokat tehetünk az egészségünkért. Azzal viszont talán kevesebben vannak tisztában, hogy bizonyos ételek együtt fogyasztva igen hatásosak lehetnek bizonyos betegségek ellen.

Tea és citrom
A mindenki számára könnyedén elérhető teafajták közül a zöld tea a legjobb választás, mivel a benne található katekineknek rákmegelőző hatást tulajdonítanak, valamint a szívbetegségek kialakulásának esélyét is csökkentik. Ha pedig a teát citrusfélékkel párosítjuk, akkor azért teszünk helyesen, mert segítenek stabilizálni a katekineket, és megkönnyítik felszívódásukat a véráramba.

Banán és joghurt
A joghurt és az olyan erjesztett ételek, mint a kefir, a tempeh vagy a savanyú káposzta probiotikus hatású, így támogatja az emésztést és az immunrendszert is. Ahhoz azonban, hogy a probiotikus hatású baktériumok megfelelően szaporodhassanak, inulinra van szükségük. Ez a szénhidrát a banán mellett bőven található a spárgában, az endíviában, a fokhagymában és az articsókában is.

A zöld teák jótékony hatását a citrusfélék erősítik

Salátafélék és avokádó
Kutatások igazolják, hogy ha zöldsalátánkhoz olajos magokat vagy avokádót adunk, akkor ez segíti a zöldfélékben nagy mennyiségben megtalálható antioxidánsok felszívódását. Így sokkal több lutein, likopin vagy éppen béta-karotin jut majd szervezetünkbe.

Bab és nyers paprika
A bab vastartalma meglehetősen magas, de ha nem kombináljuk megfelelő ételekkel, akkor csak elenyésző mennyisége szívódik fel. Ha viszont C-vitamin-tartalmú ételeket, például nyers paprikát eszünk mellé, akkor a mennyiség jelentősen megnövekszik, ami hatékony megoldás lehet például vashiányos vérszegénység ellen.

Hal és bor
Kutatások szerint egy borban lévő antioxidáns, a rezveratrol növeli az omega-3 zsírsav felszívódásának hatékonyságát. Éppen ezért ha a halvacsorák mellé elfogyasztunk 1-2 deci bort, akkor jót teszünk az agy és a keringés egészségének, egyben csökkentjük a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS