TÖRÖK TIBOR – 30 év emlékére, avagy a „Szuperinfó elsői”

2021 okt 12

Így indult a Szuperinfó Nagykanizsán

Török Tibor útja az újságíráshoz, igencsak kacskaringósan indult. Az Egyesült Izzó Nagykanizsai Fényforrásgyár dolgozójaként, azon belül könyvtárosként dolgozott, amikor átvette az amerikai tulajdonos a céget. Ekkor behívatta magához az igazgató és azt mondta neki; „Tibor, mostantól te írod a gyárújságot, hisz ki tudna jobban írni, mint egy könyvtáros?” – Így indult el az újságírás útján Török Tibor, az egykori Szuperinfó tördelő- szerkesztője, és fotósa, később pedig társtulajdonosa. Vele beszélgettem a kezdetekről, megkértem, meséljen nekem néhány történetet, élményt, amiket átélt a Szuperinfóban eltöltött 25 év során.

Állandó munkája mellett fáradhatatlanul audiodidakta módon tanult bele a szerkesztés és tördelés fortélyaiba, ami akkoriban még kezdetleges technológiákkal készült, mégis azt mondja, bár a mostani modern szerkesztői programok könnyítik a munkát, ő mégis a régivel szívesebben dolgozott. Nevéhez fűződik az első színes újság megjelenése 5 évvel az újság első megjelenését követően, ami akkor még ritkaságszámba ment. Sokan mondták neki, nem tud színes újságot létrehozni, ám ő bebizonyította, ha valamit igazán akar az ember, azt meg is tudja valósítani.

– Celldömölkön volt az újság nyomtatása, és annyira nagy volt a bizonyítási vágy Tiborban, hogy végig idegeskedte az oda vezető utat. Mondtam is neki, ne izguljon, újság így is, úgy is lesz, ha nem sikerül, nem kell senkinek megtudnia, hogy megpróbáltuk. – Emlékszik vissza Rudolf Tamás a Szuperinfó tulajdonosa. – Az újság sikeres lett, igaz, először csak a fele lett színes, de ez akkoriban hatalmas dolognak számított. Aztán fél év múlva a nyomdatechnika változása magával hozta a színes nyomtatás újabb és szebb változatát.

Tibor a 25 év alatt, amit az újságnál töltött, rengeteg emléket és élményt élt át, mint például a továbbképzések, az első asztali naptár vagy a könyvek készítése, melyek megjelenésében mind kulcsemberként vette ki a részét. – Az első asztali naptár készítése meghatározó élményeim egyike. Akárhogy magyaráztam hogyan képzelem el, hol szerepelnének a hirdetők, egyszerűen a munkatársaim nem tudták elképzelni ezt a naptár dolgot. Így hát leültem és készítettem egy példányt a számukra, ami szerencsére nagy sikert aratott a csapat körében és azóta is minden évben elkészül a Szuperinfó naptár.

A német és horvát nyelvű újság létrejöttében is fontos szerepet töltött be és nyelvtani érzékének köszönhetően, mely egy keserédes emlék okán vált különösen fontossá számára, a rektorfeladatokat is szívesen magára vállalta. A Szuperinfó 20 éves születésnapjára egy emlékvideót készített, melyben a jelentősebb hirdetők és az elmúlt 20 év fontos mérföldkövei szerepeltek.

Rudolf Tamással a Szuperinfó újság tulajdonosával és felelős kiadójával együtt taposták ki az utat. Néha kemény volt és vitákkal teli, máskor boldog, de mindig a célt tartva a szemük előtt, szolgálni az olvasókat, a lakosságot és a hirdetőket egyaránt. Mi sem bizonyítja jobban sikerüket, minthogy az újság idén ünnepli 30. születésnapját.

SZ. N. ZS.

FRISS

HangFeszt Fóton

HangFeszt Fóton

Minden, ami zene, minden, ami érték Nagyszabású, ingyenes kulturális fesztivál várja a családokat 2024. május 11-én, szombaton Fóton, a Szeplőtelen...