10 jel, ami egészségügyi bajra utal

2017 aug 27

Bizonyos tünetekről, mint a láz, vagy a vérzés, jól tudjuk, hogy komoly bajra utalnak, de vannak olyan, kevésbé nyilvánvaló jelek, amiket könnyen figyelmen kívül hagyhatunk.

Az anyajegyek számának növekedése
A legtöbb anyajegy ártalmatlan, de ha egyre több és több tűnik fel a bőrünkön, érdemes felkeresni a bőrgyógyászt, hogy kiderítsük, nem az UV-sugárzás okozta bőrkárosodás tünetei-e.

Megváltozik a szemfehérje színe
Ennek a résznek értelemszerűen fehérnek kell lennie. Az elszíneződés oka lehet a túl kevés alvás vagy megfázás is, de jelezhet májproblémákat, vírusfertőzést, magas vérnyomást vagy sárgaságot is.

Fiatalkori őszülés
Az, hogy ki mikor kezd el őszülni, elsősorban természetesen genetika kérdése, de fontos tudni, hogy ha valaki 30 éves kora előtt már félig ősz (tehát a hajának több, mint 50 százaléka szürke vagy fehér), az cukorbetegség tünete is lehet.

A fiatalkori őszülés is utalhat betegségre

Állandóan cserepes száj
A széltől vagy az erős naptól mindenkinek kiszáradnak az ajkai, de ez az állapot túl gyakori, és minden ok nélkül alakul kis, akkor B-vitamin vagy cinkhiányra utalhat.

Duzzadt nyak
A nyak elülső részén kialakult duzzanat pajzsmirigy-problémákat is jelezhet, különösen 20 és 50 év közötti nőknél.

Vörös tenyerek
Ha a kézfejünk belső része kivörösödik, az lehet ekcéma, dermatitisz vagy allergiás tünete is.

A szemöldök kihullása
A szemöldök szőrzetének elvesztése pajzsmirigy-alulműködés, de a pajzsmirigy-túlműködés jele is lehet.

Hideg lábak
Ha állandóan hideg a lábunk, az Reynaud-szindrómára is utalhat: ez az autoimmun betegség a kezek és lábak ereinek szűkületét okozza, ezért a végtagok gyakran kihűlnek és elzsibbadnak.

Vörös orcák
A kivörösödés hormonális változások tünete lehet a 30 és 55 közötti nőknél, néha pedig a rosacea nevű bőrbetegséget jelzi.

Elváltozások a körmökön
A körmök elváltozásai olyan testi változásokra, bajokra utalhatnak, mint májproblémák, szív -és érrendszeri rendellenességek vagy a belekben kialakult gyulladás.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS