A Via Kanizsa Nonprofit Zrt. továbbra sem tétlenkedik. Szabó István vezérigazgató beavatott az elmúlt időszak munkáiba, és beszélgettünk a jelenlegi feladatokról és a közeljövő céljairól is. Állandó fejlesztések, újítások, javítások jellemzik a Zrt. egész csapatát. Ezt mutatja a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara által megítélt – „Év vállalkozása” díj – elnyerése.

A járványhelyzet miatt, bár jelentős bevételkiesés történt, (ingyenes parkolás, a vendéglátó előkertek ingyenes használata miatti kiesés, elmaradt vásárok- piacok), a munka így sem állt le. A nyári szezonban az alaptevékenység, többek között fűnyírás, szárazágmentesítés mellett társadalmi szerepvállalást is vállalt a cég. Közreműködtek az Egyszülős Egyesület által szervezett faültetésben, A Honvéd Kaszinóért Alapítvány és az Eraklin Táncklub Egyesület által rendezett Kultúr Korzó dekoráció felhelyezésében és lebontásában. A lakók kérésére a belváros területén padkihelyezések történtek; Attila utcában, Berzsenyi lakótelepen, Csokonai utcában, Kalmár utcában. A gyalogosbalesetek megelőzése érdekében, több mint 40 gyalogátkelőhelyre kerültek felfestésre a „Ne telefonálj”, „Ne fülhallgatózz” és „Nézz körül” – sárga szimbólumok. A jövő tavasszal történő burkolati felújításoknál automatikusan felfestésre kerülnek ezek az ábrák, felhívva a figyelmet a gyalogos közlekedés szabályaira.

Nagy figyelmet fordítottak az út- járda karbantartásra: évek óta tervezett, most a nyári szezonban megvalósuló 10 milliós beruházás valósult meg a nagykanizsai köztemetőben. A ravataltól a főútvonalon haladva az I. világháborús hősi temető- Német hősi temető- Orosz-bolgár hősi temetőparcellához vezető útszakasz felújításra került. Emellett az Önkormányzattal karöltve tájékoztató tábla került kihelyezésre, amelyen a hadi sírok történetével kapcsolatos információk olvashatók.

A pörgős nyár után, belevetették magukat az őszi szezonba is. Első körben megelőző intézkedéseket léptettek érvénybe az újbóli járványhelyzet megelőzésére. Szeptember 14-től a teljes Vásárcsarnok területén kötelező a maszk viselése. A játszóterek újranyitáskor a fertőtlenítést a Via Kanizsa végezte, jelenleg a Netta Pannónia heti 2 alkalommal fertőtleníti a buszmegállókat, padokat, játszótereket.

Nagy figyelmet kapott a Csónakázó-tó az elmúlt időszakban, amelynek folytatásaként újabb „vendég és turistacsalogató” került kihelyezésre. Az Önkormányzat készíttette „Nagykanizsa” felirat, nemcsak látványelemként, hanem egyfajta fotópontként is szolgál. A Via Kanizsa kiegészíttette ezt egy saját gyártmányú „szelfi és fotókerettel”, amelynek sarkába kisebb szimbólumok lesznek elhelyezve, az éppen aktuális programokhoz, és üres tábla is található lesz, hogy bárki bármilyen képet illeszthessen a fotójához. További kényelmet fog szolgálni a keretnél elhelyezett 1 méter magas állvány, amelyre a telefont és fényképezőgépet lehet ráállítani a fotó készítéséhez, emellett kihelyezett információs tábla fogja mutatni a fotóponthoz lévő útvonalat. Új ötletként, ha valaki a készített képet szívesen megosztaná, akkor elküldheti a Via Kanizsa email címére, ahonnan a kép bekerül a „Csó-tó” fotóalbumba. További tervek szerint padok lesznek felállítva olyan pontokon, ahol lehet gyönyörködni a kilátásban és a tájban, illetve a kerékpáros és futókör fejlesztésében is vannak megvalósításra váró nagyszerű ötletek.

 

Szollár-Nikolics Zsanna