Vega és Vegán étrend

2021 máj 5

A vegetarianizmus először Indiában és tőle függetlenül az ókori görög világban jelent meg. Mindkét kultúrában kezdettől fogva vallási-filozófiai törekvések része volt. Bár egyre elterjedtebb a vegán és vegetáriánus értend, sokan mégis fej vakarva állnak a kérdés előtt, mi a különbség a kettő között? És mit jelent pontosan, ha valaki eszerint az étrend szerint táplálkozik? Ebben a cikkben mindenki választ kaphat kérdéseire.

Vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban olyan embert értünk, aki nem eszik húst. A vegetáriánus táplálkozás fő változatai:

– Ovo-lakto-vegetáriánus: csak a húst mellőzi, tojást és tejterméket fogyaszt.

– Laktovegetáriánus: sem húst, sem tojást nem fogyaszt, tejterméket viszont igen.

– Vegán vagy szigorú vegetáriánus: csak növényi eredetű ételeket fogyaszt, kerül minden állati eredetű összetevőt.

– Flexitáriánus: Olyan személy, aki eszik húst, de lényegesen kevesebbet és ritkábban, mint egy hagyományos étrend követői.

 

A veganizmus tehát a vegetarianizmus egyik fajtája. Egy olyan filozófiai és életmódbeli irányzat, amely arra törekszik – amennyire lehetséges és megoldható –, hogy kizárja az állatok kizsákmányolásának, kihasználásának minden formáját, illetve a velük szemben elkövetett kegyetlenségeket étkezési, ruházkodási vagy más célokból. Továbbá támogatja az állatok kihasználásától mentes életforma és alternatívák növekedését, népszerűsíti az emberekre, az állatokra és a környezetre gyakorolt pozitív hatásait. Étkezési szempontból kizárja a részben, vagy teljesen állati eredetű alapanyagot. A vegán filozófiának része a növényi étrend, mely mellőz minden állati eredetű ételt és alapanyagot.

Egy vegán tehát nem eszik, húst, húsból készült melléktermékeket (pl: az állati kötőszövetből készült zselatint), tejtermékeket, tojást, mézet és semmilyen egyéb terméket, melynek állati eredetű alapanyagai vannak (pl: tejsavó, kármin, tojáslé, lanolin, halhólyag, kazein stb.)

A vegetáriánus és vegán étrendnek vannak egészségügyi előnyei és veszélyei is. Előnye, hogy a húsmentes értend jóval kevesebb koleszterint és telített zsírt tartalmaz. Emellett rostban és ásványi anyagban gazdag értendet lehet kialakítani, amely hozzájárul az egészségesebb élethez, mert a zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, gombák, gabonafélék, diófélék és olajos magvak minden élettani szempontból nélkülözhetetlen tápanyagot biztosítanak a szervezet számára.

Hátránya, hogy a húsok és halak fehérjedús, vasban és B12 vitaminban gazdag élelmiszerek, és ezek az anyagok sokkal kisebb mennyiségben és alacsonyabb felszívódási képességgel találhatók meg a növényi alapú nyersanyagokban vagy termékekben. A szervezetnek azonban kifejezetten szüksége van rájuk: a fehérjék testünk nélkülözhetetlen építőelemei, amelyek például izmokban, enzimként vagy nitrogénforrásként szolgálják az életműködést.

 

FRISS