VALENTIN A NAGYVILÁGBAN

2021 febr 14

Minden ország és kultúra máshogy emlékezik meg erről a napról, máshogy ünnepel. Nézzünk kicsit szét a nagyvilágban.;

Japánban a nők ajándékozzák meg a férfiakat, és nem fordítva, mint a nyugati kultúrákban. Nemcsak a férjüket, vagy párjukat ajándékozzák meg, hanem más, a környezetükben élő férfiakat is. A japán nők február 14-én csokoládéval lepik meg a környezetükben élő férfiakat, ám a csokoládé fajtája kifejezi a kapcsolatot a megajándékozottal. Például másféle csokoládét kap egy férfi, akinek a nő szeretné kifejezni háláját, de kapcsolatuk mindenféle romantikus szál nélküli. A szerelmeknek pedig különleges csokoládé jár, aki pedig házi készítésű, saját csokoládét kap, az igazán különlegesnek érezheti magát. Míg február 14-én a férfiak élvezik a különleges bánásmódot, addig március 14-én a férfiak fejezik ki érzéseiket azoknak, akik megajándékozták őket Valentin napon, és elnevezték ezt a napot “Fehér napnak”. Ügyelniük kell azonban arra, hogy legalább 2-3-szor értékesebb legyen az ő ajándékuk, mint amit ők kaptak egy hónappal azelőtt. Taiwanon hasonlóan ünnepelnek, annyi különbséggel, hogy ott Valentin napon a férfiak ajándékozzák meg a nőket csokoládéval, míg a “Fehér napon” a nők viszonozzák ezt a gesztust.

Dél-Koreában a Japán szokás szerint a nők ajándékozzák meg a férfiakat csokoládéval, majd március 14-én a férfiak viszonozzák ezt a gesztust, ám ők még egy lépéssel megtoldották a Valentin napi szokásokat. Azok az egyedülálló férfiak és nők, akik nem kaptak ajándékot senkitől Valentin napon, vagy a “Fehér napon”, azok április 14-én, az ún. “Fekete napon” fekete tésztát esznek egyedülálló barátaikkal. Egyesek szerint ezzel a szingliségüket ünneplik, mások szerint a magányukat gyászolják. A Dél-Koreaiak egyébként is romantikus nép, az évben többször is ünneplik a szerelmet: van náluk például csókok napja, ölelés napja, rózsák napja.

Dániában és Norvégiában ezen a napon a dán és norvég férfiak névtelenül küldenek rövid verseket, vagy rímelő szerelmes üzeneteket a hölgyeknek. A küldő személyére csak utalást tesznek, például annyi pontot tesznek az üzenet végére, ahány betűs a küldő neve. Ha az üzenet címzettje kitalálja ki küldte neki az üzenetet, akkor Húsvétkor kap egy húsvéti tojást. Ha viszont nem találja ki a küldő nevét, akkor ő kell, hogy kárpótolja őt egy húsvéti tojással.

Finnországban és Észtországban Valentin napja inkább a barátság ünnepe, semmint a szerelemé. Az emberek üdvözlőkártyákat küldenek, és apró ajándékokkal lepik meg a barátaikat. Ilyenkor baráti összejöveteleket szerveznek, együtt vacsoráznak nagyobb baráti társaságban, ahol elmondják egymásnak, miért értékelik a másik barátságát. Ennek ellenére ezen a napon az eljegyzések is népszerűek.

Szlovéniában február 14-e a mezei munkák kezdetének az ideje. A szlovénok szerint Valentin nap inkább mezőgazdasági értelemben vett ünnep, míg a szerelmet Szent Gergely napján, március 12-én ünneplik.

SZ.N.ZS.

FRISS