Terhességi frász, avagy azok a kéretlen tanácsok

2021 jan 21

Amikor babát vársz, hirtelen mindenkinek lesz valamilyen mondanivalója, tanácsa a terhesség kapcsán, melyek közül némelyik igen kellemetlen lehet.

 

Ezek lehetnek kellemetlen, kéretlen tanácsok, szúrós megjegyzések, vélemények, vagy akár túlzottan személyeskedő kérdések, melyekre nehéz egyből, az elvárásokhoz mérten a kismamának reagálni anélkül, hogy ne gurulna egyből dühbe, vagy sírná el magát, amire persze az első reakció; „Ugyan, semmi baja, csak a hormonok…”

Bár a tanácsot adók jót akarnak vele, mégis inkább az ellenkezőt érik el. Egy kismamának, főként, ha első gyermekével várandós, minden helyzet új és félelmetes. A szülés, a pici első napjai otthon. Ha riogatással szeretne segíteni valaki (Az én gyerekem heteken át nem aludt a hasfájástól, majd te is megtudod…”) az nem segítség. Nagyon fontos tisztázni, minden terhesség és minden kisbaba más! Vannak ugyan általános érvényű dolgok (fogzás, sirdogálás, első láz stb.), ami elkerülhetetlen, nem biztos, hogy sokat segít, ha rázúdítjuk a kismamára jótanács címén. Két várandósságot sem lehet egy kalap alá venni. Még egy anya két terhessége is teljesen más tud lenni. Aranyszabály, sosem szabad az étrendet, a duzzadt bokát, a plusz kilókat emlegetni.

 

Mit tehet ilyenkor a kismama?  A reakció az ilyen jellegű tanácsokra, kérdésekre attól is függ, hogy az egy teljesen ismeretlen, idegen személytől érkezik, vagy egy családtagtól, baráttól, ismerőstől. Ha idegennek felelsz, felelj röviden, kedvesen. Egy egyszerű igen vagy nem megfelelő lehet, vagy a “Köszönöm a tippet!”. De az is rendben van, ha nem mondasz semmit, csak bólintasz, mosolyogsz, majd tovább állsz. Tereld el a témát. Akár el is ütheted a témát, abban a reményben, hogy megértik, hogy nem szeretnél az adott dologról beszélni.

Ha pedig ismerősnek, családtagnak kell reagálnod, Legyél őszinte!
Mondd el bátran, hogyan érzed magad a téma kapcsán: például “Nem szívesen beszélek a súlyomról. Nem probléma, ha inkább másról beszélgetünk?”. Van, aki nem veszi észre, hogy egy témáról, amiről ő bárkivel beszélne, arról másnak kényelmetlen lehet beszélgetni, így ezt jelezni kell.

Szabj határokat! Ha van egy vitatott téma, akkor először adj hangot a problémának, majd tudasd, mi történik, ha nem tudják tiszteletben tartani a kérésedet.

Irányíts! Az emberek sokszor csak segíteni szeretnének, de nem tudják, ezt hogyan kell. Ha egy jó szándékú barát például az alvástréninggel kapcsolatos véleményét fejti ki, kérheted, hogy inkább a kiságy kiválasztásához adjon néhány tippet. Így érezheti, hogy tudott segíteni a baba altatásával kapcsolatban, míg te kaphatsz valóban hasznos tippeket.

 

Természetesen nem egyszerű ezeken a módokon sem szembeszállni másokkal, főként a terhesség idején, amikor gyakran még nagyobb rajtad a stressz. De minél többet gyakorlod, annál könnyebb lesz megtalálnod a megfelelő módszert, másokkal megismertetned a betartandó  határokat. Ennek pedig akár később is hasznát veheted majd.

 

Sz.N.Zs.

FRISS