Szobanövények tavaszi gondozása

2017 ápr 4

Az egyre hosszabb nappalok, és erősebb megvilágítás hatására a szobanövények is elkezdenek intenzívebben növekedni, változás áll be a fejlődésükben. Számukra is kitavaszodik, még akkor is, ha az egész esztendőt a lakásban töltötték és továbbra is ott fognak maradni.

A tavaszi gondozás első lépése ami minden szobanövényre egyaránt vonatkozik az a gyakoribb öntözés. A lakásban ugyan a hőmérséklet nem sokat változik a tavasz beálltával, de a növények vízigénye a fejlődés beindulásával arányosan megnő. Az öntözéssel egyszerre tápoldatozni is elkezdhetjük a növényeinket, általános szobanövény tápot használva elég lesz kéthetente egyszer hozzáadni ezt az öntöző vízhez.

Következő lépés a fás szárú szobanövények metszése, alakítása. A szobanövényeknek között is sok olyan akad amelynek nagyon fontos a metszés, visszavágás. Ilyen például a muskátli, a selyem mályva (abutilon), a citrusfélék, a leander, a rozmaring, a hibiszkusz, a havas-szépe (rhododendron) és még mások. Vágjuk le az elszáradt ágakat és megbarnult leveleket, alakítsunk a növény formáján. Metszés nélkül ezek a növények felnyurgulnak megritkulnak, és kevesebbet is virágoznak.

A rendszeres újraültetés nagyon a fontos a tápanyagigényes szobanövények esetében. Néhányukat évente, másokat csak két , három, vagy ötévente kell új földbe, nagyobb virágedénybe ültetni. A munkálat legmegfelelőbb időpontja a tavasz. Ilyenkor a növény elkezd növekedni, a föld feletti részével arányosan fejlődik a gyökérzete is és ennek következtében megnő a tápanyag és vízigénye. Tápoldatozással ugyan lehet pótolni a tápanyag hiányt, de az átültetésnek más előnyei is vannak. A virágcserép gyökerekkel sűrűn átszőtt talaja hamar kiszárad, az öntözővízből visszamaradt sók miatt elszikesedik, és ez hátráltatja a növény fejlődését. A helyhiány, az úgynevezett gyökérszorítás is befolyásolja a növény fejlődését.
Az újraültetés során visszavághatjuk a növény gyökérzetét, amivel fékezni tudjuk a növekedését, és virágzásra tudjuk serkenteni, illetve nagyobb edénybe ültethetjük, amivel éppen ellenkezőleg, arra sarkaljuk a növényt, hogy erőteljesebben fejlődjön. Szinte minden házban van egy olyan szobanövény ami már majdnem kinőtte magát a lakásból és vissza akarjuk fogni a növekedését, és van olyan, ami még fiatal, és azt szeretnénk, hogy nagyobbá, terebélyesebbé fejlődjön.

Gyakran előfordul az is, hogy olyan kártevők szaporodnak el valamelyik virágedényben, amelyektől csakis újraültetéssel, a régi talaj lemosásával és kicserélésével lehet megszabadulni. A tápoldatozás tehát nem helyettesíti az átültetést, csupán a növény tápanyagellátásán tudunk javítani vele.

Átültetéshez mindig használjuk a megfelelő földkeveréket, nyilvánvaló hogy, más talajt kíván egy kaktusz vagy egy pozsgás növény, másat a muskátli, vagy a fikusz és megint mást a pillangó orchidea. A virágüzletekből is beszerezhető általános virágföld a szobanövények nagytöbbségének megfelelő lesz, de változtathatunk rajta ha hozzákeverünk más anyagokat. Kaktuszukhoz és pozsgás növényekhez akkor használható ha egy rész durva homokot keverünk hozzá, broméliafélék átültetésénél egy rész levélföldet vagy tőzeget keverjünk az általános virágföldhöz, savas talajt kedvelő növények talajához pedig keverhetünk kis adagban száraz fenyőtűt.

A pillangó orchideákat csak ritkán kell újraültetni, még akkor is, ha azt látjuk, hogy gyökereik nagyon sűrűn átszőtték már a talajt és néhányuk még virágedényből is kinőtt. Ezeknek a növényeknek ez megfelelő állapot, de ha mégis úgy döntenék hogy átültetjük őket, akkor vásároljunk a számukra megfelelő orchidea földkeveréket.

A gondoskodást és odafigyelést minden szobanövény meg fogja hálálni, és a szépülés a változás már az elkövetkezendő néhány hétben látványos lesz.

Forrás: kerteszkedes-szekelyfoldon.szhblog.ro

FRISS