A keresztallergiára is figyelni kell.
Világszerte sok embert érint a tavasz elején kezdődő szénanáthaszezon, amikor a levegőben lévő pollen allergiás reakciókat okoz.
A szénanátha főbb tünetei a szem és az orr viszketése, a gyakori tüsszögés és az orrfolyás. A tünetek akár súlyosbodhatnak, de megfelelő diétával enyhíthetőek is. A német Gesundheit.de segít összeállítani az étrendünket.
A szénanáthában szenvedő betegek általában nem fogyaszthatnak bizonyos ételeket és italokat, az úgynevezett keresztallergia miatt. Ez azt a folyamatot jelenti, mikor az allergiás reakciót kiváltó anyagokat (allergének) más, kémiailag hasonló szerkezetű anyagok képesek helyettesíteni.
A pollenallergiában szenvedők ezért legyenek óvatosak bizonyos élelmiszerekkel. Mások megfelelő mennyiségben viszont akár hasznosak is lehetnek, rendszeres fogyasztásuk segít, hogy elviselhető mederben tartsuk az allergiát.
A keresztallergia különösen a következő esetekben gyakori:
– nyírfapollen-allergia: panaszokat okozhat az alma, szilva, cseresznye, meggy, dió és szója fogyasztása
– fűallergia: gabonafélék, hüvelyesek
– gyomnövény-allergia: sárgarépa, zeller, kamilla, zöldpaprika, paradicsom, articsóka, uborka,fokhagyma és különböző fűszerek
A szénanátha tulajdonképpen nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója az allergiát okozó pollenfehérjére. A szervezet hisztamint szabadít fel, ami végül kiváltja a tüneteket. Ezért javasolt az úgynevezett hisztamin-diéta, ami csak mértékkel engedi fogyasztani az olyan késztermékeket, mint az érett sajtok, a hüvelyesek, a paradicsom, a búzából készült termékek, a csokoládé,az ecet, vagy a füstölt hús.
Egyes vitaminok és ásványi anyagok is képesek a szénanátha tüneteinek enyhítésére, mert megerősítik a nyálkahártyát, megakadályozzák a hisztamin vérkeringésbe kerülését, sőt, a felesleges hisztamin lebontását is.
A legfontosabb anyagok a diétában:
– B6-vitamin: zabpehely és barna rizs
– C-vitamin: piros paprika, narancs és káposzta
– magnézium: búzakorpa, napraforgómag és dió
– kalcium: joghurt, camembert-sajt és szója
– szelén: szezámmag, brazil dió és kókusz
– mangán: zabpehely, búzakorpa, rizs és mogyoró
– Cink: osztriga, marhahús, lencse és teljes kiőrlésű kenyér
Ugyancsak sokat segítenek a szénanátha ellen az olyan élelmiszerek, melyek tartalmaznak gyulladás gátló antioxidánsokat és omega-3 zsírsavakat. Ebben sokat segít a sok gyümölcsöt, zöldséget, halat és olívaolajat tartalmazó mediterrán konyha.
Kávét csak keveset igyon, aki szénanáthás, az alkoholról pedig a legjobb, ha a betegség idejére teljesen lemond, mert csak hisztamint szabadít fel a szervezetben, a tünetek pedig súlyosbodnak. A fekete tea ugyancsak nem ajánlott, és a grapefruit-lével is csínján kell bánni.
Forrás: www.hazipatika.com