A sütőtök jótékony hatásai

2017 okt 7

Az ősz egyik emblematikus étele a sütőtök, amelyhez ilyenkor könnyen és viszonylag jó áron hozzá lehet jutni. Érdemes is minél gyakrabban fogyasztani, mert nemcsak finom és változatosan elkészíthető, hanem nagyon egészséges is.

Jót tesz a látásnak
Nagyjából húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját tartalmazza. Az A-vitamin nagyon fontos a látás és a szemek egészségéhez. A zöldségben bőven vannak karotinoidok is, amelyek élénk narancsszínét adják, és amelyek közül a béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át.

Segít a fogyásban
A sütőtök magas rosttartalmának köszönhetően igen laktató étel, közben viszont csupán kevés kalóriát tartalmaz. Több kutatás is igazolja, hogy a rostban gazdag étrend segíti a fogyást, egyben az egészséges testsúly fenntartását is.

A sütőtök nagyon egészséges

A tökmag jót tesz a szívnek
Az olajos magvak nagyon gazdagok fitoszterolokban, amelyek segítenek csökkenteni a szervezetben a “rossz” koleszterin szintjét. A tökmagban emellett sok a triptofán nevű aminosav, amely fontos szerepet játszik a szerotonintermelésben. A szerotonin mennyiségétől nagyban függ, hogy milyen a kedvünk, így a tökmag segíthet átvészelni az őszi, téli időszakot, amikor sok emberre rátör a melankólia.

Csökkenti a rák kockázatát
A sütőtökben lévő béta-karotinnak több kutatás szerint is rákmegelőző hatása van. Szakértők szerint hatásosabb, ha béta-karotint tartalmazó ételeket eszünk, mint ha táplálékkiegészítő formájában szednénk be a szükséges mennyiséget.

Védi a bőrt
A sütőtökben lévő karotinoidok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, így bőrvédő hatásuk is van, és segítenek felvenni a harcot a ráncok idő előtti kialakulásával szemben is.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS