Okosmellényekkel tenné Thaiföld a kóbor kutyákat a város őreivé

2017 szept 11

Furcsa termékkel állt elő egy bangkoki fejlesztő csoport: olyan okos mellényt adnának a kóbor kutyákra, ami ugatásra bekapcsol és élő videóképet mutat arról, amit a kóbor kutya lát. Így változtatnák át nem kívánatos jelenlétüket elengedhetetlenné.

Mutatná a kamera, amit az állat lát, ha ugatni kezd. Egy reklámügynökség fejlesztette ki a nem hétköznapi találmányt, hogy a kóbor kutyáknak megbecsült szerep jusson a városban.

Egy számítógépes applikáción vagy mobiltelefonon is látható lenne a kép, amit az okosmellény kamerája élőben sugároz. „Így az emberek úgy érezhetik, mintha a kóbor kutyák a város őrzői lennének” – mondta a szerkentyűről a 28 éves Pakornkrit Khantaprap, a Cheil Reklámügynökség egyik fejlesztője.

Martin Turner, az egyik helyi kutyás alapítvány vezetője üdvözölte a kezdeményezést, de még korainak tartja, hogy minősítse a hatását. Szervezetük egy évtizede alakult, céljuk a kóbor állatok megmentése az országban.

Turner szerint annak ellenére, hogy 2014-ben megszületett az első állatjóléti törvény, igen sok állatkínzásos esettel állnak még mindig szemben. A törvény szerint az állatot bántalmazóra maximálisan két év börtön és 40,000 baht (309,000 forint) bírság szabható ki.

A projekt márciusban indult, és nagyjából 5 hónapba telt, mire kézzel fogható eredménye lett. A fejlesztő szerint még számos tesztre van szükség, hogy a tágabb közösségnek bemutassák és megkezdjék a használatát élesben is.

A mellény további kérdéseket is felvet: a legtöbb kutya viszonylag keveset ugat, veszélyhelyzetben pedig pláne nem biztos, hogy ezt a módszert választja, így a ruhadarab képe igencsak függ a kutya hangulatától. Másrészt az esetleges balesetektől sem fogja őket megvédeni (így felvetődik egy újabb: az emberek biztonságát segíti majd az okos mellény, vagy a kóbor kutyákat akarjuk megvédeni bizonyos helyzetekben?)

Lehet, hogy kitűnő őrkutyái lesznek a városnak a kóbor kutyák, de a fejlesztésre költött pénzösszegből számos állatot begyűjthetnének, ivartalaníthatnának és az ebek új otthonba kerülhetnének, amit lehet, hogy kicsit többre értékelnének, mint az éhezős, fázós, veszélyes, de kétség kívül nagyon modern utcai őrséget.

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS