NAGYKANIZSAI VÁROSFEJLESZTŐ KFT. – OTTHONUNK NAGYKANIZSA

2020 nov 11

A Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., feladata Nagykanizsa M.J.V. Önkormányzata által tervezett fejlesztési programok, projektek, pályázatok előkészítése, benyújtása, a projektmenedzsment feladatok ellátása, az elnyert projektek megvalósítása.

Czirákiné Pakulár Judit ügyvezető vezetése és koordinálása alatt jelenleg is számos pályázat fut.

A legújabb nagyjelentőségű munkájuk az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése felhíváson 1,3 milliárd Ft támogatást nyert „Batthyány Lajos Gimnázium és egyéb önkormányzati ingatlanok energetikai korszerűsítése” megnevezésű projekt.

A pályázati célrendszerben először meg kell határozni a stratégiát, a fejlesztési irányokat. Ezt követően szakemberek bevonásával elindul a terveztetés – előkészítés fázisa, majd, ha a szükséges forrásokat sikerül biztosítani, elkezdődhet a kivitelezés, majd végül az üzembehelyezés. A közbeszerzési törvény hatálya alá tartozik az önkormányzat, így annak előírásai szerint kell minden feladatot, tervezőket, kivitelezőket megpályáztatni a korszerűsítés, felújítás, építés, fejlesztés megvalósítására. Ahhoz, hogy egy pályázat sikeren megvalósuljon, minden egymásra épülő feladatot meg kell valósítani, így több hónapra, akár egy-egy évre is szükség lehet a teljes megvalósításhoz. Vannak olyan pályázatok, amelyekben a forrást előre megítélik és azt követően, a projektfejlesztési szakaszban történik a tervezés. Ennek pozitívuma, hogy nem szükséges az előkészítési munkák saját forrásból történő előfinanszírozása, kevesebb a rizikó.

A most frissen elnyert energetikai pályázatban tervezett felújítás régi elképzelése volt az önkormányzatnak.

Az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésének a legjelentősebb eleme a Batthyány Lajos Gimnázium, amely mellett 10 másik intézmény fejlesztése is megvalósul. A bevont intézmények egy részében napelem kerül kihelyezésre és lesz olyan épület, amelyben komplex felújítás valósul meg. (nyílászárócsere, napelemes rendszer kiépítése, hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés). A tervek szerint a kisebb intézmények korszerűsítése párhuzamosan, egy időben megvalósulhat.

Az érintett intézmények a Központi Rózsa Óvoda, a Központi Rózsa Óvoda Hevesi Tagóvodája, Attila Tagóvodája, Kertvárosi Tagóvodája, Hétszínvirág Tagóvodája, a Nagykanizsai Egyesített Bölcsőde Meseház Bölcsőde, és Belvárosi Bóbita Bölcsőde, a Nagykanizsai Egyesített Szociális Intézmény, a Hevesi Sándor Művelődési Központ, a Halis István Városi Könyvtár és az emlegetett Batthyány Lajos Gimnázium

 

A rekonstrukciók során energiamegtakarítást, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenését eredményező, a megújuló-energiatermelés arányának növelését megvalósító tevékenységeket terveztek, ezek voltak támogathatók a pályázat során.

A projekt várhatóan 2022. februárjában fejeződik be.

 

Sz.N.Zs.

FRISS