Mit érdemes magunkkal vinni a strandra?

2020 aug 10

Nagyon aktuális téma, tombol a nyár, és telítettek a strandok. Jóleső érzés ilyen melegben csobbanni a vízben és napozni. Van, hogy már kora délelőtt sokasodnak a strandolók, és egészen estig ott töltik az időt. Na de mit is érdemes magunkkal vinni?
Nyilván az alapkellékeket nem felejtjük otthon, úgy, mint fürdőruha, bár sokan előre felveszik, hogy ne a strandon kelljen bajlódni az átöltözéssel. Habár érdemes egy plusz fürdőruhát is betenni a táskába abban az esetben, ha érzékenyebbek vagyunk, így a fürdőzés után lecserélhetjük a nedveset, és folytathatjuk a napozást. Továbbá a strandpapucs és a törölköző is elmaradhatatlan kelléke a strandolásoknak. Ezen kívül vannak más dolgok is, amik a strandolás kellékei lehetnek.

Naptej

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy milyen fontos, hogy a fürdőzés megkezdése előtt kenjük be magunkat. Ma már nagyon sokféle termék közül válogathatunk, és akinek nagyon világos a bőre, és inkább leég, mint barnul, azoknak ajánlott az 50+ faktoros naptej. Ha már barnulást tapasztalunk, vagy nem rendelkezünk annyira fehér bőrrel, akkor a 30 faktoros krém is elegendő lehet. Na de mi a helyzet az arcunkkal? Egyértelműen nem praktikus túlzott sminkben megjelenni a strandokon, hiszen a víz és izzadás miatt elfolyhat, elkenődhet. Azonban léteznek már olyan arckrémek és alapozók, melyek védenek az UV sugárzással szemben és hidratálnak is.

Szalmakalap/sapka

Nem minden esetben van lehetőség arra, hogy árnyékos helyen telepedjünk le, és ilyenkor nagyon fontos, hogy legyen valami, ami védi a fejünket. Egyrészt azért, hogy ne kapjunk napszúrást már a vakáció első napján, ugyanis elég kellemetlen tüneteket tud produkálni, úgy mint láz, hányinger, fejfájás. Másrészt a kalapok az arcunkat is árnyékolják, védve azt a leégéstől. De természetesen hordozható kis napozósátrakat is használhatunk, ahová elbújhatunk a nap elől.

Napszemüveg

Az UV sugárzással szemben nem csak bőrünket kell megóvnunk, hanem szemünk egészségére is ügyelnünk kell. A polarizált napszemüvegek bizonyulnak a legjobb választásnak. Nem a legolcsóbb kategóriába tartoznak, de egy napszemüveget évekig is használunk, és bizonyára mindenki szeretné elkerülni, hogy a későbbiekben szürkehályog alakuljon ki a káros sugárzás miatt.

Pléd/strand gyékény

Ha pihenni szeretnénk, akkor elengedhetetlen, hogy legyen nálunk egy vastagabb pléd vagy strandtörölköző, amelyen kényelmesen elférünk, és nem leszünk koszosak. Kis hordozható napozósátrakat is magunkkal vihetünk, mely szintén véd a nap sugaraitól.

Étel és ital

Nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadék legyen nálunk, legjobb a víz. Érdemes kerülni az alkoholos italokat és a túlzott kávéfogyasztást is, ugyanis vízhajtó hatásuk van és dehidratáltak lehetünk. Ha az egész napunkat a strandon töltjük, fontos valami ételt is magunkkal vinni, hiszen a fürdőzés hatására is éhesebbek lehetünk. Nagyon jó választás a gyümölcs. Például a dinnye magas víztartalmának köszönhetően szintén folyadékkal lát el bennünket. További frissítő nyári gyümölcsök: sárgadinnye, málna, eper, cseresznye. Hűtőtáskában tároljuk az italokat és a harapnivalókat is, hogy hidegen tartsuk őket. Ha tartalmasabb ételre vágyunk, akkor vihetünk magunkkal pár szendvicset, vagy vásárolhatunk tipikus strandételeket, például a gofrit, palacsintát, lángost, főtt kukoricát és hekket.

Strandjátékok

A gyermekek nagy kedvence a felfújható vízi játékok, például labda, matrac. Ha gyermekekről van szó, akkor ne felejtsük el a búvárszemüveget sem. De vihetünk magunkkal frizbit, kártyát, rejtvényt, könyvet szóval igazából bármit, ami leköt minket. Érdemes utazás előtt tájékozódni a lehetőségekről, ugyanis sok helyen röplabda pálya is található, és még tollaslabdázni is tudunk.

További kellékek

Sebfertőtlenítő és sebtapasz – Általában minden nyaralás alkalmával viszünk magunkkal, ne legyen ez másképp akkor sem, ha strandra készülünk. Bármi apróbb sérülés bekövetkezhet, és ilyenkor célszerű fertőtleníteni, és lefedni a sebet egy ragtapasszal, hogy elkerüljük az elfertőződést.

Tasak vagy szatyor a vizes ruháknak – Nagyon egyszerű az oka. Nem lesz vizes a táskánkban a többi holmink, és otthon csak könnyedén kivesszük belőle a vizes cuccokat, és mehetnek a mosógépbe.
Babahintőpor – Ha lemostuk a lábunkról a homokot, akkor szórjuk meg hintőporral és ezután már nem tapad a lábunkra.
Ezek azok a főbb kellékek, melyeket érdemes magunkkal vinni, ha strandolni megyünk. Azonban fontos megjegyezni, hogy próbáljunk minél kevesebb értéket magunknál tartani, csak a legszükségesebbeket vigyük, ugyanis a zsebtolvajok a strandolókat sem kímélik.

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/mit-vigyunk-magunkkal-strandra.html

FRISS