Mire használható a levendulavirág?

2017 jún 17

A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban használt finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. Európába a Rómaiak hozták be, az ókorban ez a növény a szépségápolás meghatározó növénye volt.

Mire jó a levendulavirág?
1920-as évek közepén Bittera Gyula – korának neves gyógynövényszakértője – telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula.

A levendula (Lavandula angustifolia) nálunk már télálló növény, jóllehet, eredetileg a mediterrán flórához tartozik.

A levendulát szaporítani lehet magról, melyet késő ősszel kell a szabad földbe, cserépbe, melegágyba elültetni, majd tavasszal palántázni, míg addig erősödik, hogy ki lehet ültetni. Ez eltarthat egy, de inkább két évig is. Egyetlen levendulamagból fejlődik ki végül több év alatt a levendulabokor. Tőosztással is szaporítható. A szabad gyökerű levendulapalánta kora tavasszal vagy késő ősszel ültethető, míg a konténeres levendulapalánta fagymentes időben bármikor.

Alacsony bokrokat nevel, ezek némi kezelés, rendszeres nyírás, gondozás hatására akár 20-25 évig is élnek, és minden nyáron megörvendeztetik a kert művelőjét illatos virágfüzéreikkel.

Napos és meleg helyre kell ültetni a levendulát, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. A legfontosabb a sok napfény. Évelő növény, télre megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait. A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A levendulabokor így időről időre megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Az ültetési távolság attól függ, mit szeretnénk. Ha szegélyt vagy sövényt szeretnénk kialakítani, akkor a tövek közti távolság 50 cm vagy ennél kisebb is lehet, ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80 cm-re vagy akár nagyobb távolságra is ültethetjük.

 
Levendula felhasználása, gyógyhatása:
– Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet.
– Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van.
– Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a      depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat megszünteti.
– Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmások ne használják    így!!
– A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is.    Enyhíti a napozás okozta leégést.
– Masszírozások alkalmával a fáradtságot, izomfájdalmakat, a reumás fájdalmakat csökkenti.  Gyulladásos izomfájdalmakat enyhíti.


– Az immunrendszert erősíti, élénkíti.
– Relaxál, regenerál.
– Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre is.
– Fürdővízbe cseppentve és kicsi tejet hozzáadva segít, hogy bársonyos legyen bőrünk.
– Női betegségeknél hatásos irrigáló szer. Recept: 1 liter kamillateához 4-5 csepp levendulaolaj.
– Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket.
– Rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását.
– Párnánkra cseppentve, vagy párnahuzatunkba szárított levendulát téve segíti alvásunkat.
– Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén)
– Szív és érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.
– A bőrápolásban is kiváló.
– Izmok és ízületek gyulladásának csökkentésére.
– A belőle készült tea kiváló nyugtató, szélhajtó.

Forrás: http://www.edenkert.hu/

FRISS