Marcel Loubens (Mazères-sur-Salat 1923. – Pierre-Saint-Martin barlang, 1952. augusztus 14.) francia szpeleológus. A barlangkutatás mártírja, hiszen feltárás közben beleesett egy mély üregbe, ahol olyan súlyosan összetörte magát, hogy szörnyethalt.

Élete

Loubens fiatalon már 13 éves korától szeretett volna Norbert Casteret mellett barlangkutatásokban részt venni. A kívánság valóra váltása 1940-től vált lehetségessé, amikor a hatalmas Arbas hegy rejtelmeinek feltárásába kezdhettek együtt. A Pireneusok barlangjait kutatva több nevezetes franciaországi feltárásban is részt vettek. 1941 és 1947 között a Femme Morte-barlang kutatásakor megsérült 230 méteres mélységben. A veszélyek és sérülése sem tántorította el és 1947. augusztus 3-án 446 méter mélységben elérte a barlang fenekét, ez a mélység Franciaország legmélyebb függőleges aknabarlangjának meghódítását jelentette.

Életét azonban fiatalon kettétörte a Pierre-Saint-Martin barlangban 1952. augusztus 14-én történt balesete. A barlang bejárati aknarendszerében drótkötél és elektromos csörlő segítségével mozogtak a kutatók. A barlangból felfelé jövet a drótkötelet testhevederjéhez rögzítő saru csavarja meglazult és Loubens tehetetlenül visszazuhant az üregbe. Tízméteres zuhanás és harmincméteres gurulás, kőről kőre való ütődés után Loubens még harminchat órát élt mielőtt szervezete feladta a küzdelmet. Kutatótársai segítségére siettek, de már nem tudták őt megmenteni.

Emlékezete

Halálos barlangbalesetének időpontját, nyilvánították a barlangászok világnapjának. Egy kis pireneusi faluban Arette-ben utcát neveztek el róla. Norbert Casteret és Haroun Tazieff könyveikben egyaránt beszámolnak a Pierre-Saint-Martin barlangban bekövetkezett balesetről és előzményeiről.

A Miskolcon működő Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület a tiszteletére vette fel a nevét. A Solymári-ördöglyukban, a Marcel Loubens-teremben emléktáblát helyeztek el emlékére 1966. február 20-án a Budapesti Vörös Meteor Barlangkutató Csoport tagjai. A táblából mára egy darab hiányzik.

Forrás: wikipedia.hu