Készül az oktatási segédanyag
A napokban hazai, magyarországi és szlovéniai szakembereknek volt a házigazdája Nyárádgálfalva egy olyan Erasmus+ nemzetközi projekt keretében, amely oktatási segédanyagot készít pedagógusok részére.A Vissza a természethez (Back to nature) című környezetvédelmi projekt keretében olyan módszertani segédanyag összeállításán dolgoznak, amelyet pedagógusok fognak használni, hogy a környezeti nevelést, fenntarthatóságot közelebb vigyék a gyerekekhez. Ez több partnerintézmény részvételével zajlik: Szlovéniából a Maribori Egyetem és a lendvai Kéttannyelvű Általános Iskola, Magyarországról a nagykanizsai Zrínyi-Bolyai Általános Iskola és az IMRO-DDKK Nonprofit Kft., hazánkból a marosvásárhelyi Fókusz Öko Központ és a nyárádgálfalvi Szentiváni Mihály Általános Iskola.
A projekt tavaly október 1-jén indult, első lépésben mindhárom országban tíz-tíz iskolában végeztek kérdőíves felmérést diákok és pedagógusok körében, azt vizsgálva, hogy a környezetvédelmi nevelés mostanig hogyan történt a gyerekek körében, mi az, amit szeretnek, mennyire közelítenek meg különböző tantárgyakat, és milyen tanórákon érintik ezeket a témákat, illetve hogyha elkészül egy módszertani segédanyag, örülnének-e neki a pedagógusok. Mindhárom országból az a visszajelzés érkezett, hogy kézzelfogható, gyakorlatias, kevesebb gyűjtőmunkát igénylő anyagra lenne szükség – mutatta be a most folyó munka előzményeit Gáspár Ildikó gálfalvi iskolaigazgató.

Megalkotják, majd kipróbálják
December óta szinte havonta vannak projektvezetési és szakmai műhelymunkát előirányzó találkozók, háromszor is jártak már Szlovéniában, a gálfalviak pedig először házigazdák. Ezeken a találkozókon a projekt lépéseit, feladatait vitatják meg. Lezárult a kérdőívek feldolgozása, elkészült egy átfogó jelentés, amely a következtetéseket is tartalmazza, a következő lépés pedig egy olyan tananyag elkészítése, amelyet továbbadhatnak pedagógusoknak. Ez elméleti részt is tartalmaz, fogalmakat tisztáz, hogy a tanárok tisztább képet kapjanak a feladatokról, készül egy olyan tartalmakat összefoglaló tananyag, amit bármely tanár bevihet az órára, valamint egy módszertani segédanyag, a módszerek kiválasztása, amely segít a tartalmakban rögzített célok, feladatok megvalósításában. Ha ez az anyag elkészül, Nagykanizsán egy ötnapos képzést tartanak, ahol mindhárom iskola négynégy pedagógusa vesz majd részt különböző műveltségi területekről, akik megismerkednek a tananyaggal, a módszertani résszel és a feladatokkal. Ezt követően jövő nyáron táborozást szerveznek Nagyadorjánban, ahol mindhárom iskola tizenöt diákkal vesz részt, velük „élesben” is kipróbálják, feldolgozzák ezt a tananyagot. Egy nem túl tudományos, nem magaszszintű, hanem konkrét segédanyag kell legyen, amely témakörönként magába foglalja a leckéket és az azokhoz kapcsolódó ötletes, kreatív módszereket, gyakorlati tevékenységeket, amelyek segítik a téma elsajátítását, és élményszerűvé teszik azt a gyerekek számára. Nem kis feladatot jelent, hogy az anyagnak minden műveltségi területhez és tantárgyhoz valamilyen módon kapcsolódnia kell, mert az új tantervek már mind az interdiszciplinaritásra épülnek. „A környezeti nevelés ne csak egy szép cél legyen, hanem próbáljuk környezettudatossá nevelni a gyerekeket” – hangsúlyozta Gáspár Ildikó. A célcsoportok 9-11 éves gyerekek lesznek, és olyan tananyagot szeretnének készíteni nekik, amely lehet akár választott tantárgy is, vagy pedig valamelyik tanóra ismeretanyagát környezeti témába beágyazva adja át. Minőségi munkát szeretnének kiadni, ezért kívülálló szakembereknek is átadják majd véleményezésre az anyagot.

A gálfalviak első ízben házigazdái a műhelymunkáknak – Fotó: Gligor Róbert László

Eredményes az együttműködés
A projektet a kanizsai iskola irányítja, de az IMRO „találta ki”. Benedek Miklós szakember szerint akor követelménye, hogy a klíma és környezetvédelmet, fenntarthatóságot, természetet megfelelő módon kell átadni a gyerekeknek, és ez akkor fog jól működni, ha a kisgyerekekkel kezdjük. „A három ország oktatási rendszerében különbségek, eltérő adottságok, lehetőségek vannak, de a közös az, hogy mindenhol a gyermekekről van szó. Így mindannyian érdekeltek vagyunk, hogy továbblépjünk, továbbképezzük a kollégákat, és minél több gyereket el tudjunk érni, mert a továbblépés rengeteg lehetőséget biztosít számunkra” – fejtette ki a szakember, aki elmondta, a lendvai iskolával húsz éve áll kapcsolatban, a vásárhelyiekkel is sokszor találkozott, tudja, hogy komoly munkát végeznek.

Dr. Hajdu Zoltán, a vásárhelyi Fókusz Öko Központ elnöke is úgy látja, hogy a komoly munka és a hosszú távú együttműködés eredményeket hoz a klímavédelem és a környezeti nevelés terén. Elárulta, hogy a kanizsaiakkal együtt dolgoztak a különböző iskolákban most záruló projektjükön is, és nemrég egy újabb közös pályázatot is nyertek, ennek tevékenységei az ősszel kezdődnek el.

Backtore Nature Projekt Meetingje a romániai Nyárásszeredán volt, ahol a Népújság tudósított Magyarország, Szlovénia és Románia közös projekt eseményéről.

Írta: Gligor Róbert László