Kirándulóhelyek Zalában: Balatonmagyaród, Kányavári-sziget

2022 jún 11

Balatonmagyaród a Kis-Balatonnál Zalavár közelében sík területen található, Zalakomár és Sármellék közti út mellett. Autóbusszal Zalakomár, illetve Nagykanizsa felől megközelíthető, de Keszthely irányából is érkeznek járatok a faluba. A település Nagykanizsától 25-30 km-re helyezkedik el.

Balatonmagyaród község határában található a fenyvespusztai állatsimogató. A majorban az állatsimogatás mellett lehetőség van hintózásra, lovaglásra és íjászkodásra is. A gyerekek felületnek a pónilovakra, csacsikra, valamint játszhatnak és barátkozhatnak az állatokkal. A fenyvespusztai állatsimogatóval szemben található a Kányavári-sziget bejárata.

A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe. A területnek jól kiépített útja és parkolója van. Az ingyen látogatható sziget egy fahídon áthaladva közelíthető meg. A különlegesen ívelt fa szerkezetű híd mára a Kis-Balaton jelképévé vált. A Kányavári-szigetet a Zala folyó és a Kis-Balaton nyugati víztározója öleli körül, így az csak gyalogosan érhető el. A szigeten pihenési és tűzrakási lehetőség is van: szalonnasütő helyek, pihenők, sétautak, játszórészek találhatóak, valamint horgászatra is lehetőség van horgászjegy ellenében. A sziget kilátóiból csodálatos látvány tárul elénk a Kis-Balaton élővilágára.

A sziget látogatói megismerhetik a Kis-Balaton különleges növény és állatvilágát.

Kányavári-szigetek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik leglátogatottabb területe. Az itt kialakított Búbos vöcsök tanösvény megközelítető Balatonmagyaród és Zalavár közötti útszakaszról. A Kis-Balaton élővilága ezen a tanösvényes ismerhető meg. Az ösvény majdnem 2 kilométer hosszú, 1-1,5 óra alatt végigsétálható. Egész évben látogatható, 15 állomásának célja a Kis-Balaton madárvilágának megismertetése. Minden tábla egy-egy csoportok (énekesek, ragadozók stb.) mutat be. A tanösvény nevének és jelképének alapja a gyakran látható búbos vöcsök.

(Fotó forrása: kirandulastippek.hu)

FRISS