Káosz a gyermekszobában

2021 máj 7

Egy gyermeknek a saját szobája a birodalma. A szülő igyekszik úgy kialakítani ezt a teret, hogy a kis tulajdonosa igazán önmaga lehessen, elbújhasson a világ elől és szívesen töltsön ott időt játékaival. Törvényszerű azonban, amíg a gyermek kicsi és nem tanulja meg, mi a rend, egy idő után káosszá válik a szoba a földön heverő játékokkal, bevetetlen ággyal és a polcon uralkodó kupival. Épp ezért már kicsi korban érdemes elkezdeni megtanítani a gyermeket arra, hogy tartsa rendben szobáját. Íme néhány ötlet;

Csináljatok együtt rendet. Amikor a gyerekszoba hasonlítani kezd egy katasztrófa súlytotta övezethez, akkor eljön a cselekvés ideje. Ezt azonban ne csak tőle várd, segítened kell neki a kezdetben a takarítással. Beszéljétek meg, mit hova akartok rakni, hagyd, hogy ő találja meg a számára alkalmas helyet játékainak. Használj tárolásra alkalmas dobozokat, kosarakat és ládikákat, hogy kiválogasd a gyermek játékait, ruháit és egyéb holmiait. Tegyél minden tárolóra egy jól érthető címkét felirattal (zoknik, könyvek, iskolai felszerelések stb.), óvodás korú gyermekek esetében ezt helyettesítheted kis rajzokkal vagy jelekkel. Az is fontos, hogy rutinszerű legyen a rendrakás, hogy elkerüld az újabb rendetlenség kialakulását. Ellenőrizd a szobát minden nap a takarítás után. Jutalmazhatod is gyermekedet, hogy motiválja őt a tisztaság és rend megtartására.

Közös cél meghatározása. Beszéljétek meg, hogy mit jelent a tiszta és rendezett szoba. Miután meghatároztátok, hogy mit jelent a tiszta szoba, tűzzetek ki egy napot a nagytakarításnak és napi takarítási rutin szabályait. Dolgozzatok ki egy részletes tervet arra, hogy mi lesz, ha nem lesz tiszta és rendezett a szoba a meghatározott idő után. Hogy “megpecsétejétek” az egyezséget, írhattok egy szerződést is, amit mindketten aláírtok. Tegyétek ki egy jól látható helyre és kövessétek nyomon, hogy minden szabály be van-e tartva.

Következménnyel érj célt. Ha nem sikerül rávenned gyermekedet a rendrakásra és túl sok a játék, akkor ideje, hogy cselhez folyamodj. Amikor gyermeked nincs otthon, takarítsd ki a szobáját. A szanaszét heverő játékokat tedd dobozokba és rakd el a garázsban vagy a padláson. Mikor hazaérkezik, mutasd meg a gyermeknek a szép és tiszta szobáját és mondd azt neki, hogy visszanyerhet hetente egy dobozt, ha tisztán és rendben tartja a szobáját. Valószínűleg nem fog egykönnyen megbarátkozni a helyzettel, de te mindenképp ragaszkodj az új szabályokhoz, ezzel ösztönözve őt arra, hogy rendet tartson. Mond el neki azt is, ha megint rendetlenség lesz, plusz egy doboznyi játékot raksz el, de fontos tudatnod vele, ezt előre fogod jelezni neki, hogy legyen ideje rendet rakni, különben könnyen szorongássá alakulhat neki az érzés, hogy bármikor elveheted szeretett játékait.

 

Ne hagyd, hogy trükközzön veled. A gyerekek nagyon találékonyak, akkor pláne, ha valamit nagyon nem akarnak. A nagyobb gyerekeknél a kis trükkök már nem annyira célravezetők. Ha nem akarnak kitakarítani, hízelegnek, győzködnek, hogy majd holnap megcsinálom, vagy felületesen elpakol, vagyis eldugja a rumlit okozó tárgyakat a szekrénybe, amivel ugyan a kupi nem szűnik meg, csak nem lesz szem előtt.

Ilyenkor szülőként egy dolgot tehetsz. Többször leülsz vele beszélni, felosztjátok a feladatokat, büntetést és jutalmat szabsz ki, de mindenekelőtt türelmes leszel. El fog jönni az idő, amikor magától fog rájönni, fontos a tiszta szoba, főleg ha barátot, barátnőd szeretne elhívni magához. Addig pedig, a jól ismert módszerekkel átvészeled a gyerekszoba krízisét.

 

 

 

FRISS