Így maradj fitt ősszel is!

2020 okt 7

Beköszöntött az ősz, a csapadékos és nyirkos hónapjaival együtt pedig a megfázás is itt van.  A hűvös környezet kedvez a kórokozók szaporodásának és terjedésénekráadásul a kevés mozgás, kevesebb vitaminfogyasztás miatt fogékonyabbak vagyunk a fertőzésekre.

Kellő odafigyeléssel azonban nem is olyan nehéz megelőzni a náthát, mutatunk pár tippet, amik segítenek abban, hogy betegség nélkül vészeljük át ezt az hónapot, és csak a szép oldalát éljük át az ősznek.  


Együnk több zöldséget, azon belül is fogyasszunk szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Ezek a legjobb vitamin-és ásványianyag források, a rosttartalmukról nem is beszélve. Élvezzük az őszi termékek bőséges kínálatát, nyersen is, és főzések alapanyagaként is bátran használjuk. Ott van például a gesztenye, a krémes sütőtök, a zamatos körte, és a roppanós szőlő isA sok zöldségfogyasztás ellenállóbbá teszi szervezetünket a vírusokkal szemben, és testünk is meghálálja.  
Erősítsük immunrendszerünket, de természetes módszereket vessünk be ennek érdekében! A legjobb immunerősítő közé tartozik a homoktövis és a propolisz. Ezen kívül a sok friss víz, nyers ételek, gyümölcslé és gyümölcstea fogyasztása, valamint a megfelelő vitaminbevitel is fellendíti immunrendszerünket. 
Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem! Bár nyáron jobban esik testmozgás, és könnyebben is vesszük rá magunkat például a futásra vagy biciklizésre, de ősszel sem kell begubózni! Ilyenkor még elég jó az idő a szabadtéri mozgásokhoz, de beiktathatunk olyan mozgásformát is, amit eddig még nem próbáltunk. Az erős edzések helyett például jobban esnek ilyenkor a body&mind sportok, mint a jóga, body art, vagy a nyújtás. 
Tartózkodjunk sokat a szabadban, töltsünk minél több időt a friss levegőn! Így amíg lehet, könnyen begyűjthetjük a D-vitamint a napfényből. Sétáljunk sokat, menjünk kirándulni hétvégén! Ezáltal könnyen megbarátkozik testünk az ősszel, és aki hozzászokik a hideghez, az kevésbé lesz hajlamos arra, hogy elkapja a náthás megbetegedéseket.  
Élvezzük az évszakot, éljük át az ősz örömeit! Esténként igyunk egy finom teát, vagy forró csokit, gyújtsunk hangulatos gyertyákat! Élvezzük a zajos, pörgős nyári esték után a csendes őszi bekuckózást. Lehet ilyenkor nagyokat beszélgetni, társasozni, filmet nézi, vagy a kedvenc takarónkba begubózva jó könyveket olvasni. 
 
 

FRISS