Hogyan hat az agyra a diétás üdítő? Vita van!

2017 máj 27

Ahogy a HáziPatika.com is megírta, az Amerikai Szív Társaság (AHA) kutatása szerint a mesterséges édesítőszereket tartalmazó üdítők háromszorosára növelhetik az agyi érkatasztrófa és az időskori elbutulás kockázatát. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) viszont vitatja, hogy ez bizonyított lenne.

“Nincs hihető mechanizmus annak magyarázatára, hogy potenciális kapcsolat volna a diétás üdítők fogyasztása és az agyvérzés (stroke) vagy a demencia kialakulása között” – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásában a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association ISA) az Amerikai Szív Társaság (AHA) megállapításaira (Lásd a keretben!) reagálva.

Az ISA áttekintve Matthew Pase és szerzőtársai kutatási eredményeit arra jutott, hogy egy olyan megfigyeléses vizsgálatról van szó, amely nem mutat be a diétás üdítőitalok fogyasztása és egyes betegségek – ebben az esetben az agyvérzés (stroke) vagy a demencia (időskori elbutulás) – kialakulása között oksági viszonyt magyarázó, hihető mechanizmust és meggyőző bizonyítékokat.

Az Amerikai Szív Társaság közleménye szerint tíz éven át tartó követéses tanulmány során a kutatók megnézték, hogy mely alanyoknál jelentkezett agyi érkatasztrófa vagy demencia, majd összevetették a betegségek előfordulási arányát a résztvevőktől előzetesen bekért táplálkozási adatokkal.

Legyen tiszta üdítő a pohárban! Vagy inkább víz?

Az ISA szerint a vizsgálatba bevontak közül 2888-an betöltötték a 45-ik és 1484-an a 60-ik életévüket, s közöttük 97 agyvérzéses és 81 demenciás esetet regisztráltak. A kutatók három csoportot különítettek el: az ilyen üdítőket nem fogyasztók, az alkalmi fogyasztók (napi gyakoriságnál ritkábban) és a rendszeres fogyasztók (napi egy vagy több adag üdítő) csoportját. Ebbe a legutolsó csoportba 519-en tartoztak, s közülük kevesebb mint két tucat esetben következett be agyvérzés vagy demencia. Ezen felül az ischaemiás stroke kockázata például a diétás üdítők alkalmi fogyasztói között is kb. kétszeres volt. Az ISA ezeket a számokat és összefüggéseket nem tartja meggyőzőnek.

A szervezet Carlo La Vecchiát, a Milánói Egyetem professzorát idézi, aki a tanulmány megállapításaihoz kapcsolódva többek között megjegyezte: “a diétás üdítők fogyasztása és a stroke közötti kapcsolat kevésbé erős abban a harmadik statisztikai modellben, amely azokat a további kardiometabolikus változókat is figyelembe veszi, amelyek a magasabb stroke-kockázathoz társulhatnak… A komplexebb harmadik statisztikai modellben nincs szignifikáns kapcsolat a demencia és a diétás üdítők fogyasztása között”.

Az ISA azt írja: “Tény, hogy ha a meglévőmagas vérnyomásbetegséget, mint a legnagyobb stroke-kockázati faktort figyelembe vesszük a statisztikai elemzés során, a diétás üdítők fogyasztása és a stroke-ok közötti kapcsolat már gyengének bizonyul. Hasonlóképpen tovább csökken a diétás üdítők és a demencia közötti kapcsolat nagyságrendje, ha a szerzők figyelembe veszik a cukorbetegség, mint lehetséges zavaró tényező hatását. Végül az a metódus is korlátozza e tanulmány megállapításainak érvényességét, amellyel a táplálkozási szokásokat vizsgálták. Önbevalláson alapuló élelmiszer-fogyasztási gyakorisági kérdőívet (Food Frequency Questionnaire – FFQ) használtak, amely a személyes visszaemlékezés bizonytalanságai miatt pontatlan lehet, így – ahogyan azt a tanulmány szerzői is elismerik – a modellben is hibalehetőséghez vezethet.”

Megállapítják, hogy erős, klinikai vizsgálatokkal igazolt tudományos bizonyítékok állnak rendelkezésre arról, hogy az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek és az azokat tartalmazó diétás üdítők hasznos eszközt jelenthetnek a cukor- és energiabevitel csökkentésében, ha a cukor helyett alkalmazzák azokat.

Napjainkban az elhízás(ami egyben a szív- és érrendszeri betegségek, köztük a stroke fő kockázati tényezője) és a demencia ismert kockázati tényezőjének számító cukorbetegség egyre inkább terjedőben van világszerte. Ebben a helyzetben – vélekedik az ISA – népegészségügyi szempontból veszélyes és egyáltalán nem szerencsés elrettenteni az embereket az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használatától, hiszen azok biztonságos és hatékony módját jelentik a testsúlycsökkentésnek és karbantartásnak éppúgy, mint a vércukorszint-szabályozásnak.

Az ISA közleménye viszont nem kifogásolta, amit Mathew Pase ajánl, hogy hogy inkább vizet igyunk üdítők helyett.

Forrás: www.hazipatika.com

FRISS