A fánk szó hallatán, kinek ne futna össze a nyál a szájában. Nem is gondolnánk, hogy az első fánkot a néphiedelem szerint a véletlen szülte egy bécsi pék kéápében. Abban az időben a frissen sülő kenyér illatára sokan jöttek a pékségbe, s a pékné megunta a felháborodott és türelmetlen vevők hőbörgését, s egy darab kelttésztát akart a tömegbe dobni, ám a dobást elvétette és a tészta a forró olajba esett. Így készült el az első fánk. Források szerint már az ókori rómaiak is ismerték a fánkot, s ők is ilyenkor tél végén, tavasz kezdetekor ették, ünnepelve aa természet újraéledését.

Régen úgy tartották, hogy ha a böjti időszak előtt –fánkot sütöttek, és ettek, akkor a legerősebb tavaszi vihar sem képes elsöpörni a ház tetejét. De az udvarláshoz is köthető volt a fánk készítése. Sokszor ebben az időszakban járták a legények a lányos házakat végig, s ilyenkor a háziak finom fánkkal kínálták a vendégeket. Azontúl, hogy finomat ehettek a fiúk, fontos volt, megfigyelniük, hogy a lány miképp kínálta nekik a fánkot. Ha a lány megfelezte a fiúval a fánkot, akkor az azt jelentette, hogy viszonozta a szerelmét.

A klasszikus szalagos fánknak, amelyet sokszor szalagos fánknak hívunk is jelentősége volt. Amellett, hogy ez egy sütési eljárás, s a forró olajban így sül ki a tészta, sokszor sokféle hiedelmet, babonát kötöttek hozzá. A szalag a jegygyűrűt szimbolizálta. A csörögefánk tésztája és az elkészítése is jóval egyszerűbb. A török eredetű csörögefánk is egy rituális ünnephez volt köthető, mikor az apa nyilvánosan fiaként ismerte el a  gyermekét, akkor csörögefánkkal kínálta a vendégeket.

Klasszikus szalagos fánk recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral.
  2. A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.
  3. Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  5. A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.
  6. Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta.
  7. Közepes lángon, többször megforgatva karamellbarnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül.
  8. Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.
  9. Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.

SZ.N.ZS.