A víz világnapja 1993 óta minden év március 22-én megtartott esemény. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. 

A víznek megvannak azon tulajdonságai, melyek lehetővé teszik, hogy megjelenjen és fennmaradjon az élet. Ehhez folyékony halmazállapotú vízre van szükség. A Föld nem véletlenül kapta a „Kék Bolygó” elnevezést, hiszen több mint 70%-át víz borítja; óceánok, tengerek, folyók, tavak, patakok. Ennek csupán 2,5%-a édesvíz, ami az állandó környezetszennyezés és globális felmelegedés miatt vészesyen fogy. Éppen ezért tisztaságának megőrzésére sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani, ugyanis mindennapi életünket a víz jelenléte határozza meg. Természetesnek vesszük, hogy megnyitjuk a csapot és tudunk inni, főzni, vagy otthonunkban bármikor hozzájutunk, nagy mennyiségben a rendelkezésünkre áll. Emiatt aztán sokszor nem tiszteljük annyira, amennyire kellene. Pazaroljuk, nem vigyázunk környezetünkre, melynek hatására a felszín alatti vizeket szennyezzük. A víz nem csak életünk, de hagyományaink, szokásaink részévé is vált. Népszokásaink között gyakran felbukkan szerepe. Gondoljunk csak egy közeli példára, a húsvéti locsolkodásra. Népmeséinknek is visszatérő eleme, valamint a költészet, művészet is gyakran említi, („Tavaszi szél vizet áraszt”) 

Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a Víz Világnapi megemlékezés. Ilyenek voltak többek között: 2006-ban „Víz és kultúra”, 2008-ban „Víz, Egészség, Élet”, 2012-ben „A világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk” és az idei jelmondat: „A víz érték! Becsüld meg!”

Az eljövendő generáció sorsa múlhat azon, mi hogyan óvjuk ezt a természeti csodát. Apró dolgokkal is tehetünk azért, hogy megvédjük. A Víz Világnapja alkalmat ad arra, hogy végig gondoljuk, mit jelent számunka a víz, mint jelkép, szimbólum. Fontos, hogy vigyázzunk rá, nemcsak magunk, hanem gyermekeink, unokáink miatt is, hogy ők is élhető életet éljenek. 

 

„Tükör vagyok, arcod vagyok.
Hullám és híd, part és a víz.
Erõ és báj, folyó és táj,
úszás és merülés,
áldás és könyörgés,
értened kell!
Víz vagyok.
Õrizned kell!”

 

Sz.N.Zs. 

A Víz Világnapja alkalmából