Beteg a gyerek? – STOP óvoda (…)!

2021 máj 19

(…) Vagy bölcsőde, iskola, bármilyen köz- és kulturális intézmény. A könnyedség kedvéért, emeljük most ki az óvodát, hiszen a 3-6 éves korosztály immunrendszere az egyik legfogékonyabb a betegségekre.

Szülőként gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy gyermekünk rövid idő alatt többször betegszik meg és nem látogathatná a fent említett intézményeket.

Ezt jogszabály is meghatározza;

„A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI-rendelet (a továbbiakban: miniszteri rendelet) 51. §-ának (1) bekezdése kimondja, hogy a beteg gyermek az orvos által meghatározott időszakban nem látogathatja a nevelési-oktatási intézményt.”
Amennyiben a kisgyermeknevelő, óvodapedagógus vagy iskolai pedagógus megítélése szerint a gyermek beteg, két dolgot szükséges azonnal tennie:
– gondoskodni kell a többi gyermektől való elkülönítésről, és
– a lehető legrövidebb időn belül értesíteni szükséges a gyermek szüleit.

 

Az esetek többségében a gyermeken már azelőtt látható a betegség, mielőtt beérne az intézménybe. Hiszen jelei vannak egy náthának, megfázásnak vagy vírusnak. Nemcsak testi, hanem viselkedés béli különbség is van, a gyermek nyűgössé vagy bújósabbá válik.

Sajnos a szülő helyzete ilyenkor nem egyszerű. Legtöbb helyen nem nézik jó szemmel a táppénzt és persze a családi kassza is sokat nyom a döntésnél a latba. Ugyanakkor, a gyermekvállaláshoz az is hozzátartozik, hogy ezt a problémát meg kell oldania a szülőnek. Nem csak annak az egy szülőnek, akinek gyermeke beteg lesz, hanem azoknak is, akiknek a csemetéi tovább fertőződnek és így tovább folytatva a sort.

A gyermeket tudni kell megfelelő emberre bízni, épp ezért ilyenkor gyakran megesik az, hogy a betegség első napján még megjelennek az intézményben, az akkor még csak bujkáló betegséggel. A gond az, hogy már akkor is fertőz, így egészséges társait is megbetegítheti. A köznevelési intézmény nem egészségügyi vagy szociális intézmény, nem is gyermekmegőrző. Egy beteg gyereknek a szüleire van szüksége. Na meg nyugalomra, szeretetre és pihenésre. Ezen kívül, ahogy mi, felnőttek sem érezzük jól magunkat betegen, úgy a gyermek komfortja is változik, a biztonságot jelentő puha ágyra és megszokott környezetére van szüksége.

A probléma jelen van, mióta létezik bölcsi, ovi, iskola és jelen is lesz, így nem tehetünk mást, minthogy mi magunk válunk felelősségteljessé, mert a változás nálunk, szülőknél kezdődik, nem a jogszabály megalkotásánál.

 

Sz.N.Zs.

FRISS