Belezna – Zrínyi Újvár Kiállítás

2022 jún 17

Belezna Zala megye délkeletei sarkában helyezkedik el, közel a horvát határhoz. A Visszafolyó-patak és a Principális csatorna torkolatában található.

A település nyugati határa Mura, amely a Drávába torkollik egy kilométerrel lejjebb. Nyugati határai még a Mura partján található Kakonya-puszta, Gólyahegyi, Nagydombi és Asszonyvári szőlőhegyek, valamint a Szentháromsági erdők. A visszafolyó-patak déli partján található az 1664-ben lerombolt Zrínyi-Újvár, melynek helyet ma kopja őrzi.

A Szentháromsági erdőkben található Zrínyi-kútról több legenda is él a lakosság emlékezetében. Egyesek szerint amikor Zrínyi megszomjazott várépítés közben és nem talált ivóvizet, vezéreivel együtt leszúrta kardját egy tölgyfa alá. Ennek helyén keletkezett a kilenc ágból feltörő víz. A történelem szerint a Zrínyi-kútból ivott a hadvezér és lova. A minden évszakban frissítő forrást a földbe ásott kútgyűrűben felbukkanó víz jelenti.

A beleznai hadtörténeti tanösvény nyolc megállóból épül fel. Lineáris elhelyezésének köszönhetően egyszerűen követhető. A 4120 méter hosszú szakasz négy óvóhelyet, két óvóhely kupola bemutatót, egy forrást, egy pihenőhelyet, a felújított lövészárkot és Zrínyi-Újvárat foglalja magába.Az ösvény leginkább sík, kisebb emelkedő csak a Zrínyi-Újvár szakaszon van. A terep főleg erdei út, vagy ösvény. Minden évszakban látogatható, amennyiben az időjárási körülmények engedik.

Fotó forrása: www.belezna.hu

FRISS