Bakancslista – „Egyszer élsz, használd ki.”

2021 jan 12

Beköszöntött az újesztendő, ezzel magunk mögött hagytunk egy teljes évtizedet és elérkeztünk a következő tíz évünk első hónapjához. Ilyenkor az emberek viszonylag nagy része elhatározza, hogy többet fog sportolni, hogy egészségesen fog étkezni, hogy több időt szán magára vagy a barátaira. Ezek mind-mind olyan újévi fogadalmak, melyeket néhány hét erejéig talán tartani tudunk, de aztán motiváció, időhiány és/vagy érdekeltség hiányában elhagyunk, megfeledkezünk róluk, mehetnek a süllyesztőbe.

Sokan abba felejtenek el belegondolni, hogy reális célkitűzéseik legyenek, hogy olyasmire tegyenek fogadalmat, amit be is tudnak tartani. Nyilván ez nem egyszerű folyamat, mert az újév varázsa elillan és ezzel együtt sokszor homályba vész a sok elképzelés is. Ámde lehetséges olyan dolgokat is számításba venni ilyenkor, melyeket egyszerű betartani és szokássá alakítani az életünk során. Ebben nagy segítségünkre lehet egy bakancslista összeállítása.

Cél: év végére kipipálni a rajta szereplő összes dolgot. Néhány hasznos tipp a fogadalmak megtartásához;
Fontos, hogy célként tűzd ki, ne lemondásként, amit megfogadsz. Koncentrálj arra, hogy mit fogsz tenni, és ne arra, hogy mit nem szabad csinálnod. Ha pozitív köntösbe burkolod, könnyebben tartod be magadnak tett ígéreteidet. Fontos az is, hogy valódi, belső akarat legyen elhatározásod oka. Ha környezeted unszolására fogadsz meg valamit és nem belső ügyednek tekinted, nehezebben tartasz ki mellette. Sokat tud segíteni, ha tervet készítesz, határidőket szabsz magadnak és jutalmazod a sikereidet. Ne legyél túl szigorú magadhoz. Ha olykor elgyengülsz, ne kudarcként vedd, mert ezzel lehetőséget adsz magadnak arra, hogy végleg feladd elhatározásodat. Ha elkövetsz néha egy apró hibát, attól még az ígéreted továbbra is érvényes. Ebben segíthet, ha a céljaid megfogalmazásánál nem használod „mostantól minden nap”, vagy a „soha többé” kifejezéseket.

 

Ami pedig a megvalósítandó, régóta dédelgetett álmokat jelenti; ugorj fejest az új kihívásokban, szánj időd magadra és saját vágyaidra. Utazás, jogosítvány letétele, nyelvvizsga megszerzése, kipróbálni olyan dolgokat, amik gondolatával régóta játszol magadban. Írd fel, mit szeretnél az idei évben megvalósítani, papírodat rakd ki egy olyan helyre, ahol számodra mindig szem előtt van, így a motivációd nem hagy el. Legyen célod, hogy év végére minden kitűzött cél előtt ott álljon egy hatalmas pipa.

 

SZ.N.ZS.

 

FRISS