Az utolsó szavak!

2020 jún 15

Egy dúsgazdag ember vallomása a halálos ágyán!

Az üzleti világban elértem a sikerek csúcsát. Most már magam sem tudom, hogy mennyi milliárd a vagyonom. Mások szemében az én életem maga bámulatos siker. Amely életutat és karriert mindenki irigyel, és boldogan cserélne velem azért, hogy ők is a sikeres emberek kicsinyke kis kasztjának tagjai lehessenek ezen a bolygón, ahol élnünk és halnunk kell.
Gazdagság, fény és pompa! Számomra erről szólt az élet! Ugyanakkor, a sok munkától eltekintve, nem nagyon értem, miért csak oly kevés öröm jutott számomra osztályrészemül.
És most tessék, a legvégén a vagyon maradt csak az egyetlen olyan dolog, amihez ugyanúgy hozzászoktunk, mint a vagyontalansághoz.
Bár azt sohasem tudtam megérteni, hogy a vagyontalan emberek között miért akadnak boldog emberek. Boldogabbak, mint a dúsgazdagok az ő viszonylag kicsi világukban.
És most, ebben a pillanatban, öregen és kegyetlenül szenvedve a betegágyamon, visszaemlékezem az életemre, és azt hiszem felismertem az igazságot.
Mindaz a gazdagság és elismerés, amire annyira büszke voltam és annyira vágytam egész életemben, most az az érzés elhalványult és jelentéktelenné vált bennem.
Érzem, ahogy egyre közeledik a halál. A kórterem sötétségében látom az engem életben tartó gépek zöld fényeit, és hallom a búgó hangjukat, miközben egyre közelebb érzem a halál jelenlétét. Csak egy kis idő kérdése még és ezek a zöld fények kihunynak, de azt én már nem fogom látni.
Azt hiszem most ébredtem rá arra az igazságra, hogy amikor már elegendő vagyont halmoztunk fel, mely élethosszig ki kellett volna, hogy tartson, sőt biztosan jutott volna belőle bőven az örökösöknek is, más dolgokat kellett volna szolgálniuk az életben, amelyeknek nincs köze a vagyonhoz.
Szeretetet, bizalmat mások iránt, a rászorultakon való segítséget, a jótékonyságot és a barátságot embertársaink iránt.
Valami sokkal fontosabbat kellett volna tennem, tennünk életünkben, de előttünk csak a pénz megszerzésének a vágya lebegett állandóan.
Talán az emberi kapcsolatokat kellett volna jobban keresni. Talán a művészeteket illett volna fölkarolni, hogy a világ még szebb és változatosabb legyen! Figyelni a fiatalabb korunk álmaira. Mert fiatalon még nem a pénzről álmodoztunk. Aki ezt állítja, az hazudik!
A vagyon folyamatos üldözése, gyarapítása csak egy önmagából kifordult személyt hozott létre bennünk, amely valójában egy idegen érzés az emberektől. Mi valójában nem erre születtünk!
Isten adta képességünk lenne érezni mindenki szívében a szeretetet, nem pedig a vagyon által keltett hamis illúziókat. De mi nem ezt tettük, és ezért most keservesen meg kell fizetnünk egész életünk elhibázott döntéseiért.
Az életem során megszerzett vagyont nem vihetem magammal. Az itt marad a Földön, és fertőzi tovább azokat, akiknek erre a vagyonra fáj a foguk. De szívesen kiabálnám feléjük azt, hogy ne tegyétek, de már ez sem érdekel.
Az elveszített egészséget úgy sem vásárolhatom meg belőle, hiába is reménykedtem ebben évtizedekig. Amit magammal vihetek ebből a szenvedésekkel átitatott világból, az csak a szeretet hiánya által kiváltott szomorú és be nem teljesedett emlékek. Ettől a felismeréstől, amelyre az ember a halálos ágyán döbben rá legtöbbször, én sem érezhetem jobban magamat. Elkéstem ennek az igazságnak a felismerésével!
A szeretet az, amely ezer mérföldeket is képes áthidalni, és én ostoba, ezt nem vettem észre az életem során. Most pedig már késő!
Az életben nincsenek határok.
Menj, ahova akarsz! Utazd be a világot, szerezz barátokat! Minél többet, annál jobb!
Érd el a vágyott magasságot, amit el akarsz érni, és amint azt elérted, állj le, és élvezd munkád gyümölcsét! Minden ott van a szívedben és a kezedben ehhez, csak vedd észre időben.
Melyik a világ legdrágább ágya? A kórházi beteg ágy, ahová már úgy viszik az embert.
Alkalmazhatsz bárkit, hogy vezessen helyetted egy céget, vagy egy országot, termelheti neked a pénzt számolatlanul, de nem vehetsz rá senkit, hogy viselje el a betegségedet helyetted.
Az anyagi dolgokat megtalálhatjuk, ha elvesznek. Egyetlen dolog van, amit nem találhatunk meg soha, ha elvesztettük, az egészségünket, az Életet.
Amikor valakit betolnak a műtőbe, eszébe jut, hogy van egy könyv, amelynek az olvasását még nem fejezte be – “Az egészséges élet könyve”, mert eddig azt mondogatta magában, majd később, amikor megöregszünk.
Valahol még az első harmadánál van benne egy cetli. Addig ért el benne az olvasásban, de az a cetli most már örökké ott marad.
Bármely szakaszában is vagyunk pillanatnyilag az életünknek, egyszer majd szembesülünk azzal a nappal, amikor behúzzák a függönyt a kórházi ágyúnk előtt. És az orvos akkor szomorúan lehajtja a fejét, ennyire futotta a tudásából.
Gondosan őrizd a szeretetet a családodért, a szeretetet a házastársadért, a szeretetet a barátaidért, a szeretetet a gyerekeidért, már ha a nagy vagyon hajszolása közben jutott időd arra, hogy egy sejt belőled, és egy csepp a véredből, egy megszületendő gyermekedben tovább éljen!
És a szeretet érzése a hazádért, mert közben erről is sikerült elfeledkezned.
Bánj jól magaddal! Törődj másokkal és akkor nem fog fájni a búcsú az élettől!

                                                                                     Vizvári József (Pipás)

FRISS