A Valentin- nap története

2021 febr 13

Február 14-én ünnepeljük, Bálint napján a Valentin-napot. Szent Bálint, más néven Valentin, a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Az Európa-szerte kedvelt nap, több mint a szerelem, a szerelmesek ünnepe. A szeretetről és a barátságról szól.

Története nagyon régre, a 3. századra nyúlik vissza. Szent Bálint, azaz Valentin hithű katolikus püspök volt, aki kiállt az emberek jogaiért. Az akkori uralkodó megtiltotta a fiatal férfiaknak a nősülést, mert úgy vélte, hogy a nőtlen férfiakból jobb katonák válnak. Valentin viszont titokban összeeskette a szerelmeseket, még a katonákat is, amiért az uralkodó bebörtönözte őt. A 14. században Valentin a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban, az 1700-as évektől pedig divatossá váltak a Valentin-verseskötetek, majd pedig már üdvözlőkártyák ajándékozása, így az évszázadok során szinte a világ összes országában elfogadott ünneppé vált.

A Valentin nap az egyik legmegosztóbb nap, melyet ünneplünk világszerte. Egyesek szeretik, mások ki nem állhatják. Akik az utóbbi csoportba tartoznak, általában azt az érvet szokták felhozni a szerelmesek napja ellen, hogy „nem csak ezen az egy napon kell kimutatni a szeretetet, hanem az év minden napján” vagy „miért pont egy doboz bonbon reprezentálná a szeretetemet!?”. Ezzel szemben, akik oda vannak ezért a napért, lehet, hogy pont annak a doboz bonbonnak örülnének, amit életük szerelmétől kapnak.

Valljuk be, nem ez a férfitársadalom kedvenc napja. A férfiak többsége nem szereti kimutatni az érzéseit, ez a nap viszont pont erről szól. Mivel sokan nem tudjuk hova tenni ezt a napot, ezért mindenki másképpen kezeli. Van, aki ajándéközönnel gazdagítja kedvesét a béke megőrzése érdekében, de olyan is akad, aki őszinte a párjához és elmondja, hogy ő nem szeretné ünnepelni ezt a napot. Olyan is akad, aki szívből készül, fontos számára hogy kimutassa, mennyire fontos neki kedvese.

A nők sokkal érzékenyebben erre a napra, szeretik kimutatni ezen a napon is érzéseiket, akár szerelmüknek, akár azoknak, akik közel állnak a szívükhöz. Nem meglepő, hiszen az érzékenyebb nem amúgy is hajlamosabb arra, hogy apró gesztusokkal, kedveskedésekkel mutassák ki szerelmüket, szeretetüket, így nem meglepő, ha ezen a napon még inkább elfogja őket a romantika.

Kedves Uraim, ha nem akarják kedvesüket magukra haragítani, ne felejtsenek el készülni számukra a Szerelmesek napján. Mindenki, aki szeret valakit, találja meg azt a módot, amivel egy csipetnyi örömet tud szerezni neki.

SZ.N.ZS.

FRISS