A szeretet nyelve

2021 febr 3

A szeretetnek számos formája létezik. Megnyilvánulhat egy mosolyban, ölelésben, ajándékozásban vagy egy szép szóbak a másik felé. Ezeknek a formáknak a gyűjtőneve: Szeretetnyelv, melyet Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész alkotott meg. Szerinte a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet.

A szeretet, mint fogalom, mindenkinek mást jelent. Egy kisgyermek vagy felnőtt máshogy értelmezi, ahogy nők és férfiak is máshogy látják. Ez azért van, mert mindannyiunknak másfajta szeretetre van szüksége. Napjainkban öt fő csoportba soroljuk ezeket.

Elismerő szavak, melyek néha többet érnek a cselekedetnél. Ezek akár a mindennapi életben magától értetődő dicséretet is jelentheti.

A minőségi idő a legaktívabb szeretetforma, hiszen ebben az esetben teljes és osztatlan figyelem irányul a másik felé. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, közös főzés, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is.

A „szívességet teszek-szívességet teszel” is szépen kifejezheti érzéseinket. Aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti a másik életét, rengeteget jelent. Az elvégzett feladatok, vagy szívességtétel, (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.) kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek, így igazán megmutatja, mennyire fontos neki a másik személy.

Ajándékozás annak szimbóluma, hogy gondolunk a másikra. A szeretet látható jele. Azonban ez jelképes ajándékot jelent, mert nem az anyagiasságról szól. A saját készítésű ajándék, még ha az ember kézügyessége nem annyira fejlett, a legszebb és meghittebb ajándékozás. Nem hiába a gyerekek is már az óvodában ajándékokat készítenek szüleiknek. Ez az ő nyelvük.

A testi érintés a legintenzívebb formája a szeretetmegnyilvánulásnak. Bizalmas és intim pillanat. Legyen szó egy ölelésről, kézfogásról, pusziról, a szeretet vagy törődés kifejezésének jele. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál. Kisgyerekeknek sokat jelent az érintés, babusgatás fejlődésük szempontjából, mert gyengédségre mindenkinek szüksége van.

 

A szeretetnyelvnek nem csak a párkapcsolatban van fontos szerepe. Szülő-gyermek, vagy barátok között éppoly fontos. Azonban ha ez megszűnik, egy kapcsolatban egyre kevéssé figyelnek oda rá, sok baj okozója lehet. Tudni kell, mi a saját és a másik szeretetnyelve, időt és energiát kell fordítani arra, hogy kimutassuk a másik felé, fontos nekünk.

 

 

„Ha a szeretetünk mind szavakban, mind tettekben megnyilvánul, akkor mindent megtettünk, amit egy másik emberért tehetünk.”

 

 

Sz.N.Zs.

FRISS