A magyar költészet napja

2021 ápr 11

„Költő vagyok – mit érdekelne
engem a költészet maga?
Nem volna szép, ha égre kelne
az éji folyó csillaga.

Az idő lassan elszivárog,
nem lógok a mesék tején,
hörpintek valódi világot,
habzó éggel a tetején.” J.A.

 

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük. Ezen az emléknapon a magyarság szerte a világban megemlékezik a magyar költészetről és annak értékéről. Ilyenkor minden város vagy település ünnepi megemlékezést tart, néhol akár több helyszínen, egész héten folyik, így adva tiszteletünket a Magyar Költészet előtt. És hogy miért József Attila?

József Attila rövid, ám igen termékeny költői pályafutása során kevés sikert zsebelhetett be. Halála után azonban (még ha nem is azonnal) a magyar irodalom élére került és nyomorba született, korai árvaságra ítélt, instabil és lázadó hajlamú költő alakja szimbólummá vált. Tény és való, hogy kell némi befogadói hajlam tömény és egyedi költői nyelvének megértéséhez, de verseinek napjainkig tartó népszerűsége mutatja, hogy van rá fogékonyság.

Az első költészet napját 1956 júniusában tartották, a nyári ünnepi könyvhéten, és csak 1964-ben kapcsolták József Attila születésnapjához. (Érdekesség, hogy április 11-én született Márai Sándor is, bár az ő személye és munkássága ekkor igen távol állt a hivatalos kánontól.) A Szovjetunió adta a mintát, ahol 1955-től kezdve tartottak ilyen ünnepet. A következő költészeti ünnepet 1961-ben tartották, majd a Magyar Írók Szövetsége javaslata alapján a Magyar Szocialista Munkáspárt Agitációs és Propaganda Osztálya 1963-ban döntött az ünnepnap április 11-re időzítéséről. A nőnap és május elseje mellett ez a másik olyan ünnepnap, ami átvészelte a rendszerváltást.

Ez a szebb sorsot érdemlő ünnepnap most, a karantén idején talán új jelentést nyerhet, köszönhetően annak a rengeteg igényes tartalomnak, amivel színészek, színházak és más irodalomkedvelők elárasztották az internetet. Ez a jelenség is jól mutatja, hogy kritikus időszakokban a költészetre ugyanúgy szükség van, mint minden más művészetre.

Bár az idén sajnos online térben ünnepelhetünk, így is akad program. A nagykanizsai Mozaik Társulat facebook oldalán látható lesz József Attila; Ülni, állni, ölni, halni című groteszk színházi bemutató, melyet a Szín-Játékos Szövetség Ezüst minősítéssel díjazott. A Honvéd Kaszinó Városi Színpad facebook oldalán a költészet hetén bemutatásra kerülnek versek, megzenésített versek és alkotások a színjátszó kör tagjaitól, illetve szintén április 11-én 13 órától „Emlékezni, látni, megnevezni és sohasem félni” címmel Nagy Gábor vers és prózamondó találkozót szerveznek a HSMK-ban. A szombathelyi Weöres Sándor Színház pedig 12-től egy héten át minden nap megoszt egy költészettel kapcsolatos produkciót. Nagy büszkeségünkre nagykanizsai fiatalok előadása is látható lesz a színház közösségi felületein.

 

FRISS