A legjobb túrázási úticélok Magyarországon, amiket nem érdemes kihagyni!

2020 aug 5

Habár Magyarországon nincsenek a felhők közé tornyosuló hegycsúcsok és világhírű hegyvonulatok, hazánk szerény hegységei is figyelmet érdemelnek. A túrázás szerelmeseinek nem kell messzire menniük, hogy mesés tájakat járhassanak be és rejtett természeti kincseket csodálhassanak meg. Ha gyalogszerrel szeretnéd felfedezni Magyarország hegységeit, akkor a következő rövid ízelítő neked szól!

Magyarországi túracélpontok – Az Országos Kéktúra (OKT)
Az Országos Kéktúra (OKT) teljesítése minden hazai (és szomszédos országból érkező) túrázó bakancslistáján ott van. Az 1128 km hosszú túraútvonal az osztrák-magyar határtól kezdve egészen Hollóházáig húzódik, és érinti többek között a tapolcai tűzhányók maradványait, a Balatont és a Dunakanyart is. Az útvonalat három vízszintes csík – fehér, kék, fehér – jelzi. Még egy könyv is jár hozzá, amiben a túrázók összegyűjthetik az OKT 147 darab pecsétjét, igazolva ezzel, hogy teljesítették az embert próbáló feladatot.

Magyarországi túracélpontok – Bükki Nemzeti Park
Ha valamivel több szintváltozásra vágysz, akkor látogass el a hegyes-völgyes Bükki Nemzeti Parkba, ahol Magyarország egyik legmagasabb hegysége vár. A táj szépségében legszívesebben napokra elveszne az ember, de szerencsére ezt nem muszáj szó szerint megtenni, elvégre megannyi jelölt túraútvonal gondoskodik itt a biztonságos eligazodásról. Ott van például a 6,5 km-es Szarvaskői Geológiai Tanösvény (ami a szarvaskői várat is érinti), és a 4,8 km-es Vöröskő-völgyi Erdei Tanösvény is, ami egy gyönyörű természetes forrást is kínál a túrázók számára

Magyarországi túracélpontok – Mátra
A Mátra kétségkívül hazánk leghíresebb hegysége, ami bizonyára annak is köszönhető, hogy itt található a Kékestető is, Magyarország legmagasabb pontja. Magasságából adódóan komolyabb kihívást kínál, mint néhány másik hegységünk, de a csúcson álló toronyból nyíló kilátás minden fáradozást megér.

Magyarországi túracélpontok – Aggteleki Nemzeti Park
Észak-kelet Magyarország egyik drágaköve, az Aggteleki Nemzeti Park számos túralehetőséget kínál az aktív pihenésre. Számos jelölt útvonal található errefelé, és a földrajz kedvelői is biztosan szívesen ismerkednek majd meg a terület különleges jellemzőivel. Ha már erre jársz, nézz be a helyi cseppkőbarlangokba is. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!

Magyarországi túracélpontok – Túrázás a Balaton körül
A Balaton körül temérdek túraútvonal húzódik, ami nem meglepő, elvégre Közép-Európa legnagyobb taváról van szó, amelynek északi partvidéke lényegében csak hegyekből és dombokból áll. Egy könnyedebb túra érdekében sétálj fel a Tihanyi-félsziget tetejére.

Aki valamivel több mozgásra vágyik, annak irány Badacsony, ami szintén az tó északi oldalán helyezkedik el. Ha erre jársz, ne hagyd ki a Kisfaludy-kilátót, amiről lenyűgöző panoráma nyílik a Balatonra és a környező vidékre. A Balaton északi oldalán persze több kilátó is helyet kapott, úgymint az Ábrahámhegyi kilátó és a Jókai-kilátó, amelyek gyalogszerrel is könnyedén megközelíthetők.

Magyarországi túracélpontok – Bakony
A Bakony a Dunántúli-középhegység festői részét képezi, és hatalmas területének köszönhetően a túrázók kedvelt úti célja. Aki a teljes élményre vágyik, az pakoljon magának sátrat, mert a Bakonyban aztán napokig lehet túrázgatni anélkül, hogy az ember kétszer fordulna valahol. Legmagasabb pontja a Kőris-hegy, ami 706 méterrel emelkedik a tengerszint fölé. Szintén a Bakony egyik ékessége Tés települése, ahol régi szélmalmok várják, hogy lencsevégre kapják őket.

Túrázás Budapest körül
Hazánk fővárosa mellett számos népszerű túraútvonal elhalad, amelyek különböző nehézségi fokokat kínálnak a családbaráttól a megterhelőbb szintekig. Az agglomeráció földrajza nem kínál túl extrém kihívásokat, de még az edzettebb túrázók is találnak majd élveznivalót a megannyi dombos-völgyes útvonalon. Normafa természetes szépsége sokakat vonz magához, akik azonban több jelölt útvonalra vágynak, azok látogassanak el Budaörsre.

Tippek a magyarországi túrázáshoz
Ha szeretnéd saját útitervedet összeállítani, számtalan magyarországi túraútvonal közül válogathatsz ehhez. Ezeket az útvonalakat a Magyar Nemzeti Parkok (http://magyarnemzetiparkok.hu/) tartja karban a túrázók számára. Számos országos csoport rendez túrákat a különféle útvonalakon, átvállalva ezzel a szervezést, és némi társaságot biztosítva az útra. Nézz utána ezeknek, és válassz a neked tetszők közül!

Forrás: https://www.magyarorszagom.hu/magyarorszagi-turacelpontok.html

FRISS