A járványhelyzet nyomán idén a Vaterán is jobban fogynak a játékok

2020 dec 15

Karácsonykor is nagyobb arányban fogynak a használt játékok az újaknál, előbbiek közt gyűjtői érdekességek, például nyolcvanas évekbeli flipperek, különleges matchboxok és legók is helyet kapnak. Az év sztárjai idén a fából készült játékok voltak, de a LEGO, a Playmobil és a kirakós, szerelős, építős játékok is népszerűek, míg egy vásárló egy használt Suzuki árát fizette ki egy pedálos Moszkvicsért.

A hagyományos webáruházakhoz hasonlóan a Vatera online piacterén is a karácsony előtti hetekben a legnépszerűbbek a játékok. Idén novemberben a teljes piactér több százmillió forintos forgalmának mintegy 7 százalékát generálták a játékok, és a járványhelyzet miatt az év több hónapjában is felülmúlta a tavalyi értékesítési számokat több játékkategória is.

A járványhelyzet nyomán idén novemberben közel 20 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolított a Vaterán a játék termékkategória tavalyhoz képest, december 24-éig pedig várhatóan tovább nő az idei fölény. Egy tipikus hónapban a Vaterán eladott játékok 70 százaléka használt és csak a fennmaradó 30 százaléka vadonatúj, de karácsony előtt az új játékokat árusító eladók forgalma néhány százalékkal mindig emelkedik.

Idén, a járvány kedvezőtlenebb időszakaiban két-háromszorosára nőtt a fajátékok, és jelentősen emelkedett az építő/szerelőkészletek, puzzle-ök, kártyajátékok, Playmobil-ok forgalma is. Egyes hónapokban a bábszínházak, bábok, illetve a diavetítők és diafilmek eladásai ugrottak meg tavalyhoz képest, nyáron és kora ősszel pedig a sport és ügyességi játékok fogytak kiemelkedően az örök kedvenc plüssjátékokkal együtt.

A legnépszerűbb játéktípusok a Vaterán az idei karácsonyi szezonban (használt és új termékek vegyesen):

 1. LEGO
 2. játékfigurák, plüssjátékok
 3. kisautók, járművek
 4. játékbabák
 5. Playmobil játékok
 6. társasjátékok
 7. sport és ügyességi játékok
 8. építő-, és szerelőjátékok
 9. szerepjátékok
 10. oktató és logikai játékok

A használt játékok között nem csak megunt társasjátékokra, legókészletekre kell gondolni, hiszen külön kategóriából ide sorolandók a gyűjtők számára érdekes vintage játékok is. Ezek havi szinten a játékok forgalmának 5-10 százalékát generálják. Idén például 360 ezer forintért kelt el egy szovjet gyártmányú pedálos Moszkvics jó állapotú példánya. A régi játékok értékét jól jelzi, hogy ennyiért akár egy 2003-as évjáratú Suzuki Swiftet is lehet venni használtan.

A legdrágábban eladott játékok 2020-ban a Vaterán:

 1. DJI Mavic Pro Platinum drón                         381 589 Ft
 2. F-14 Tomcat flipper                                          360 000 Ft
 3. Pedálos Moszkvics #1                       360 000 Ft
 4. Gottlieb Volcano flipper                  345 000 Ft
 5. Bally Monte Carlo flipper                               310 000 Ft
 6. Williams Comet flipper                    290 000 Ft
 7. Bally X’s & O’s flipper                                       280 000 Ft
 8. Gottlieb Rock flipper                                        280 000 Ft
 9. Pedálos Moszkvics #2                       260 001 Ft
 10. Williams Laser Ball flipper                             260 000 Ft

A gyűjtői játékok közül kiemelten népszerűek a már nem gyártott, ezért csak használtan hozzáférhető flippergépek, a top 10-es listán több is helyet kapott ezek közül. Emellett idén több mint 250 ezer forintot adott valaki egy ötvenes évekbeli gombfocicsapatért, míg egy LEGO Csillagromboló 200 ezer forintért kelt el, egy hetvenes évekből származó De Tomaso Pantera Matchbox-autó pedig közel 180 ezer forintot ért meg valakinek.

A Vaterán valaha eladott két legdrágább játék egy 1,75 millió forintos mobil játszóház, és egy egymillió forintos légvár volt, de vettek már embernagyságú Superman lego szobrot is 745 ezer forintért.

Milyen játékokat kerestek a Vaterán a legtöbben a járvány alatt?
A legnépszerűbb keresőszó a “LEGO” volt, a második helyre az Xbox, a harmadikra pedig a Playstation futott be – a játékkonzolok kapcsán leginkább használt játékokat keresnek az érdeklődők. A negyedik leggyakoribb játékos keresés a “matchbox” volt, az ötödik a Nintendo, a hatodikra pedig a trambulin futott be.

 

Forrás: EUROLEX CONSULTING KFT. – www.eurolex.hu

 

 

FRISS