A forralt bor tökéletes választás, ha vendégeket vársz, esetleg egy fárasztó nap után lazítani szeretnél, vagy éppen jól átfagytál az ajándékok utáni hajszában. Remek hangulat- és közérzetjavító. Fehér- vagy vörösborból is készítheted. Emellett elmaradhatatlan kelléke a Karácsonynak. Lássuk, honnan ered és mi a története ennek az ellenálhatatlan italnak.

A forralt bor is, mint sok minden más, a rómaiakhoz köthető. Igaz, anno még másként nevezték és a funkciója is más volt. Akkoriban fűszeres bor néven ismerték és a borok romlásakor, ecetesedésekor keletkező rossz ízt, valamint a penészesedést próbálták meg megelőzni, elnyomni különböző fűszerek (ánizs, koriander, bors stb.) hozzáadásával. Az ókori rómaiak az italt ekkor még hidegen fogyasztották és csak a hűvös napokon melegítették fel. A 16. századra már a fahéj, a vanília és a szegfűszeg is megtalálható volt a fűszerek között. Jótékony hatásai miatt, már a 18. században sokszor fogyasztották emésztési panaszokra, ezen túl az ünnepélyek, bálok, szalonok egyik legkedveltebb italai közé tartozott.

A forralt bor fűszerezése területenként eltérő, de nagyon gyakori a vaníliarúd, az ánizs, a gyömbér, a szerecsendió, és még a gyümölcsök, magvak, valamint a babérlevél is. Elkészíthető száraz, édes, fehér- vagy vörösborból is. Sokan vízzel vagy teával hígítják. Az angolok szívesen adnak a forralt borhoz brandyt vagy vodkát is. A klasszikus szokás szerint a bort nem szabad felforralni, csak lassú, vagy közepes tűzön melegíteni, ezáltal az ital élvezhetőbb lesz, valamint alkohol sem párolog el belőle.

A forralt borok alkoholtartalma általában 7 és 10% között változik. Ez megegyezik néhány erősebb, például belga típusú sör alkoholtartalmával. A hideg sörrel ellentétben viszont a forralt bor meleg, ráadásul cukrot is tartalmaz. A cukor tartalmú alkoholos italok pedig gyorsabban szívódnak fel az emberi szervezetben, így könnyebben is emészthetőek. Bár sokan úgy hiszik, hogy a forralt bor nem tartalmaz alkoholt, annak fogyasztása és a biztonságos járművezetés összeférhetetlen. Éppen ezért a rendőrök azt tanácsolják, hogy soha ne vezessen senki, ha előtte forralt bort ivott!

 

FORRALT BOR RECEPT:

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 üveg vörösbor
  • 3 dl víz
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál szegfűszeg
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 rúd fahéj
  • 1 narancs

Elkészítés:

Öntsd a nedűt egy lábasba, add hozzá a vizet, és lassú tűzön kezdd melegíteni. Mehet hozzá a cukor, a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, és karikázd bele a narancsot is. Mielőtt lobogna, vedd le a tűzről, különben elillan belőle az alkohol, és sokat veszít az aromájából. Hagyd még néhány percig lefedve állni, majd szedd ki belőle a fűszereket. Még melegen töltsd poharakba.

 

Sz.N.Zs.