Az okosotthon életet mentett

2017 júl 14

A mai világban egyre több otthonban jelennek meg az “okos kütyük”. Nem csak a telefon, tablet és társaira kell gondolni.
Arról lehet vitatkozni, hogy ez jó vagy rossz dolog egy lakásban, de szerencsére egy anya és a lánya Új-Mexikóban éppen ezen eszközök miatt menekült meg. Az a  különleges a történetben, hogy nem ők indították a hívást, hanem az intelligens asszisztens hívta fel és értesítette a rendőrséget az épp folyamatban lévő incidensről.
A Bernillo Megyei Sheriff Osztály hatóságait riasztották egy állítólagos incidensről, amelyet a 911-en jelentett egy okos eszköz. Az operátor hallotta a kiabálást a háttérben – Eduardo Barros és barátnőjének felettébb hangos vitáját. Barros, aki aznap a házra vigyázott, állítólag pisztolyt szegezett barátnőjére, és azt kérdezte: „Did you call the sheriffs (Hívtad a rendőrséget)?”
Az okos eszköz hallotta a parancsot „Call the sheriffs (Hívd a rendőrséget!)” és indította azonnal a hívást.


A kiértesített erők megérkezett a helyszínre és sikeresen elfogták a tettest néhány óra tárgyalás után. A rendőrség jelentései szerint barátnője megsérült, de a kislánya sértetlen volt.
A megyei seriff, Manuel Gonzales elismerését fejezte ki a technológiáról. „A sürgősségi szolgálatokkal való kapcsolatfelvétel új technológiájának váratlan használata valószínűleg segített megmenteni az életet. Ez a csodálatos technológia határozottan segített megmenteni egy anya és gyermeke egy nagyon erőszakos helyzetből.”
Valójában ez nem az első eset, hogy az IOT (Dolgok Internete) segített a törvény ügyében. 2016-ban az Amazon átadta az egyik Echo eszközének adatait, amelyek egy 2015-ös gyilkosság vizsgálat során kulcsfontosságú bizonyítékként szolgáltak.
Míg a mesterséges intelligencia jogainak kérdését még meg kell vitatni, az már biztos, hogy ezek az okos eszközök folyamatosan figyelnek bennünket. Mindkét ügy esetében, ez a mindent halló jelenlét bizonyított. Azonban előfordulhat olyan eset is, amikor az intelligens eszköz olyat hall, amit nem szeretnénk. A feladatunk az, hogy megtaláljuk az aranyutat a biztonság és a magánélet védelme között. Bármilyen fantasztikusak ezek az eszközök, hátulütői sajnos mindennek vannak.

FRISS