A Balogh Petya vezetésével indított STRT Holding Zrt. a tőzsdére lépést megelőzően, zártkörű tőkeemelés során 1,15 milliárd forint forrást vont be magánbefektetőktől. Ez a Magyarországon egyedülálló példa az Xtend piac történetében a legnagyobb összegű, bevezetést megelőző, intézmények részvétele nélküli tőkebevonás. A befektetők jelentős része a hazai startup ökoszisztéma kulcsfigurája.

Balogh Petya és társbefektetői 2023 tavaszán indították el a STRT (ejtsd: start) Holdingot, mellyel egyik törekvésük, hogy piaci finanszírozást nyújtsanak, és megfelelő tudástranszfert biztosítsanak a korai fázisban lévő, nemzetközi ambícióval rendelkező startupoknak Magyarországon és a közép-európai régióban. Másik céljuk a BÉT Xtend piacon való megjelenés, ezáltal likvid és diverzifikált struktúrában hozzáférhetőbbé tennék az intézményi- és magánbefektetők számára a startupokba való befektetést. Ennek első lépéseként év elején csaknem 30 angyalbefektető csatlakozott a társasághoz, nyár végére pedig lezártak egy Magyarországon egyedülálló forrásbevonást tisztán magánbefektetőktől.

 

A STRT Holding Zrt. a tőzsdére lépést megelőzően, zártkörű tőkeemelés során 1,15 milliárd forint forrást vont be magánbefektetőktől, ami az Xtend piac történetében a legnagyobb összegű, bevezetést megelőző, intézmények részvétele nélküli tőkebevonás. „Büszkék vagyunk rá, hogy több mint 70 magánbefektető szállt be, akiknek jelentős része a hazai startup ökoszisztéma kulcsfigurája, mint például Csillag Péter (Starschema), a Banzai Cloud alapítói (Sereg Márton, Mátyás János, Csendes Miklós), Gerő Viktor (Vatera), Egerszegi Krisztián (MiniCRM) és Jared Schrieber (Infoscout)” – mondta el Balogh Petya.


Közös érdek a siker

Az induló vállalkozások későbbi sikerét nagyban meghatározza, hogy milyen befektetőkkel indulnak el. Az utóbbi évtizedben Magyarországon jellemzően európai uniós és állami pénzeket fektettek be korai fázisban lévő cégekbe, sokszor állami tulajdonú befektetőcégek. Ennek hátránya, hogy a sikerről és az oda vezető útról ők másként gondolkodnak, mint egy magánbefektető, akinek figyelme egyértelműen a cég folyamatos erősítésére irányul. „Ugyanis ha egy magánbefektető beszáll egy üzletbe, akkor az egyetlen esélye arra, hogy pénzt keressen az lesz, ha a vállalkozás jól teljesít, nagyra nő és eladásra kerül. A mi modellünk is ez, mi a startupokkal vagyunk, az egyetlen utunk a sikerhez az, ha a portfóliócégünk jól alakul, minél nagyobbra nő, és ezért mindent megteszünk. Oktatunk, mentorálunk, összekötünk, segítünk, ahol tudunk, és nem hajszoljuk a cégeket korai eladásba. A magántőke biztosítja számunkra a rugalmasságot, a startupok részére pedig a vállalkozóbarátabb feltételeket” – tette hozzá Balogh Petya.


Nincs megállás a tőzsdéig

A STRT alapítói azért dolgoznak, hogy minél több nemzetközileg sikeres magyar cég legyen, mert ezek erősítik a társadalom megtartó- és értékteremtő képességét, építik a gazdaságot, és formálják a kultúrát. Céljuk, hogy sok irányból, több saját program mentén növeljék a portfóliójukat, és egyben a hazai startupokra, befektetőkre is hatással legyenek, szélesítsék a felhozatalt.

 

Legújabb – Launchpad névre hallgató – 3 hónapos startup-programjuk szeptember 11-én indult Kozma Andrea szakmai vezetésével, ahol a közel 100 jelentkezőből kiválasztott 12 csapat kezdi meg a munkát dedikált mentorokkal az akár 20 millió forintos befektetés reményében. A résztvevők változatos területekről érkeztek, de a mesterséges intelligencia valamilyen szinten a legtöbb jelentkezésben szerepet játszott.

Az év hátralevő részének terveiről Balogh Petya elmondta, hogy „folytatjuk a korai fázisú startupokba való befektetéseinket, dolgozunk egy nagyobb befektetési portfólió átvételén és bővítjük az oktatási és tartalomgyártási tevékenységünket is. A magánbefektetőktől érkező több mint 1 milliárd forint forrás egy erős indulást tesz lehetővé, aminek keretében eljutunk a tőzsdéig; a BÉT Xtend piacra való belépést idén novemberre tervezzük.”

 

Forrás: deluxemedia.hu