Vizes vb – Hetedik a magyar váltó, a franciáké az aranyérem

2017 júl 20

Nyíltvizi úszás-vb-Magyarország 

    Balatonfüred, 2017. július 20., csütörtök (MTI)

A hetedik helyen végzett a magyar váltó a nyíltvízi úszók csütörtöki csapatversenyében a vizes világbajnokságon, Balatonfüreden.

A Balatonfüreden rendezett viadalon az elmúlt napok 2,5 kilométeres pályájához képest átalakított, 1250 méteres kört kellett négyszer teljesítenie az új lebonyolítású viadalon a 19 váltó tagjainak, a csapatok mindegyikét két-két férfi és nő alkotta.
A Juhász Janka, Rasovszky Kristóf, Novoszáth Melinda, Gyurta Gergely összeállítású magyar négyesből az öt kilométeren 27. Juhász ugrott vízbe elsőként, a bolyt a japánok egyik férfiversenyzője, Josuke Mijamoto vezette fel.
A mezőny harmada választotta azt a taktikát, hogy női versenyző teljesíti először az 1250 métert, így elnyúlt sorban úszták az első kört. A nagy üdvrivalgás közben a váltáshoz érkező 17 éves Juhász 1:03.4 perces hátránnyal, a 18. helyen adta át helyét Rasovszkynak, aki tíz kilométeren ötödik, öt km-en hetedik helyet szerzett eddig a vb-n.
Az éllovas amerikaiak mögött kis csoportokra szakadt a mezőny, amelyben Rasovszky nagyot úszott, s a lemaradás felét ledolgozta. Így hetedikként csapott Novoszáth Melinda tenyerébe a stégnél, ezzel indította útnak társát, aki 34.4 másodperccel a britek versenyzője mögött kezdett.
Novoszáth öt kilométeren 28. lett, ezúttal pedig 1:27.5 perces lemaradással váltott az óriási fölénnyel vezető britek mögött. Gyurta Gergely így a 11. pozícióból vágott neki az utolsó körnek, a még dobogós pozícióban álló olaszokhoz képest 37 másodperces hátrányban.
Az élen a franciák megelőzték a végül a dobogóról is leszoruló briteket, míg Gyurta a brazilok utolsó emberével vívott nagy csatát, ám végül két testhosszal lemaradt riválisától, s hetedik helyre hozta be a magyar csapatot 1:17.8 perc hátránnyal.
Az aranyérmet a francia váltó szerezte meg az amerikaiak és az olaszok előtt.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, csapatverseny (4×1250 m), világbajnok:
——————————————————
Franciaország
2. Egyesült Államok
3. Olaszország
…7. MAGYARORSZÁG (Juhász Janka, Rasovszky Kristóf, Novoszáth Melinda, Gyurta Gergely)
(FOTÓ)

slp \ srd \ sag

MTI 2017. július 20., csütörtök 11:41

FRISS