A veterán megtanult repülőt vezetni és vásárolt egy gépet, hogy új gazdikhoz szállítsa az altatásra váró kutyákat

2017 aug 15

A katonai veterán, Paul Steklenski a ’90-es években vezető kiképzőként dolgozott Kentucky-ban. Mára egy finomabb módját választotta honvédelemnek: megtanult repülőt vezetni és saját gépével két év alatt 700 kutyát mentett meg az altatástól.

Pennsylvania – még 2013-ban Pault épp egy reptéren vitte keresztül útja, ahol elgondolkodott. Nagybátyja pilóta volt, így mindig foglalkoztatta a gondolat, hogy megtanuljon repülőt vezetni. Így beiratkozott egy tanfolyamra.

Ugyanabban az évben örökbe fogadott egy kutyát, Tessát, aki egy kamionnal érkezett északról. Paul ezen is töprengeni kezdett: vajon hogyan segíthetne a Tessához hasonló kutyákon, és hogyan lehetne legyőzni az örökbe adás területi akadályait.

Paul mindig is azon volt, hogy a repülőútjaihoz valamilyen nem profit orientált társadalmi hasznot is csatoljon, kezdetben azt remélte, együttműködhet az „Angel Flight”-al, amely ingyenes szállítást biztosít az orvosi kezelést igénylő utasoknak. Bár az együttműködésük nem jött össze, de szöget ütött a fejébe a gondolat: egy hasonló járatot lehetne indítani azoknak a kutyáknak, akiket az altatás veszélye fenyeget.

„Komolyan hiszek benne. Ez lett a szenvedélyem” – vallja a 45 éves Paul. – „Nem hiszem, hogy én találtam ezt, ez az egész megtalált engem.”

 

Így fogta magát, és két éve megalapította a „Repülő Szőr Állatmentés” (Flying Fur Animal Rescue) nevű szolgáltatást. A jelentkezőket különböző menhelyekről választják ki, Paul átszállítja őket az államhatárokon, hogy új, ideiglenes befogadóra vagy végleges otthonra találjanak valahol máshol.

„Ezzel gyakorlatilag a halál elől szállítjuk őket az életbe” – magyarázza Paul. – „A részesük vagyok, minden egyes repülést megőrzök az emlékezetemben.”

Hogy a repülőutak tervezésének nehézségeit a minimálisra csökkentse, Paul saját pénzéből ruházott be közel 70,000 dollárt (18 millió forint) egy gépre. Utazásaira pedig mintegy 1,000 dollár (260,000 forint) megy el.

De amit cserébe kap, az megfizethetetlen: két év alatt közel 700 kutya életét mentette meg így. Az egyik legjobb útja az volt, mikor összesen 12 kutyát szállított, és mind a 12-re szerető család várt a reptéren.

Henley volt az egyik legemlékezetesebb esete. Az állatkínzás áldozatául esett kutya rettegett a férfiaktól.

„Éppen szállító boxokba tettük a kutyákat, és amint Henley meglátott, szabályosan felsikoltott. Egyszerűen képtelen volt elviselni a férfiak közelségét. Szörnyű nehéz volt feldolgozni ezt az érzést” – meséli Paul. Végül Henley-t sikeresen elszállította, és később örökbe is fogadta egy család. Pár hónappal később Paul beugrott őket meglátogatni. Henley teljesen átváltozott, a biztos, szerető otthonában nyugodttá és barátságossá vált. Paul szerint ez mindent megér.

Forrás: kutyabarat.hu

FRISS