Várhatóan jövő év májusától működik az egész országra kiterjedő jégkármérséklő rendszer

2017 máj 2

Mezőgazdaság-vidékfejlesztés

Budapest, 2017. május 2., kedd (MTI)

Várhatóan jövő év májusától működik az egész országra kiterjedő talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer, jelenleg ugyanis még csak Baranya, Somogy és Tolna megyében működik ilyen rendszer – közölte a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az M1 aktuális csatorna kedd reggeli hírfolyamában.

Győrffy Balázs elmondta: a rendszer fejlesztésére egyedüliként a NAK pályázott, ennek alapján az agrárkamara működteti majd várhatóan az országos jégkármérséklő rendszert. A pályázat eredménye legkésőbb június végére várható. A rendszer úgy működik, hogy az ország területét felosztják egy 10-szer 10 kilométeres négyzethálós területre, a metszéspontokban helyeznek el jégesőelhárító talajgenerátorokat, ebből 984 működik majd a rendszerben.
Ez utóbbi szerkezetekkel biztosítható az esetleges jégeső okozta károk mérséklése nemcsak a mezőgazdaságban, hanem például a gépkocsik és az épületek esetében is. A jégesőelhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így – több jégszem keletkezik – és mérsékelhető az esetleges kártétel.
A kárelhárítás a gazdálkodók számára ingyenes lesz. A költségeket – ami előreláthatólag évente mintegy 1,5 milliárd forintra rúg majd – a Kárenyhítési Alapból finanszírozzák. A mostani beruházás összköltsége pedig mintegy 1,8 milliárd forint. Mindennek nyomán pedig évente mintegy 50 milliárd forint termelési értéket lehet megóvni a mezőgazdaságban – mondta a NAK elnöke.

gcv \ gfp

MTI 2017. május 2., kedd 10:12

FRISS