Szilveszter éjszaka és január első napja, amikor számot teszünk magunkban a tavalyi évről.

Megvalósításokról, elért célokról, álmokról, kudarcokról, emberi kapcsolatokról.  Összegezzük a jó és kevésbé kellemes, vagy fájdalmas pillanatokat. Az év utolsó napjához közelítve kezd feltöltődni a „Fogadom Tár”, hiszen ahogy mondani szokták, új év, új élet. Mert az új év kezdete magában rejti az újrakezdés ígéretét, a változás lehetőségét.
Nagyon sokan belevágnak a fogalmakba; „Leszokom a dohányzásról, egészségesebben élek, kedvesebb leszek a szüleimhez, kollégáimhoz, stb. A napok, hetek előre haladtával azonban ezeket az elhatározásokat egyre nehezebb betartani, egyre több kiskaput talál az ember és szép lassan az elhatározás elhal.
Íme néhány hasznos tipp a fogadalmak megtartásához;
Fontos, hogy célként tűzd ki, ne lemondásként, amit megfogadsz. Koncentrálj arra, hogy mit fogsz tenni, és ne arra, hogy mit nem szabad csinálnod. Ha pozitív köntösbe burkolod, könnyebben tartod be magadnak tett ígéreteidet. Fontos az is, hogy valódi, belső akarat legyen elhatározásod oka. Ha a környezeted unszolására fogadsz meg valamit és nem belső ügyednek tekinted, nehezebben tartasz ki mellette. Sokat tud segíteni, ha tervet készítesz, határidőket szabsz magadnak és jutalmazod a sikereidet. Ne legyél túl szigorú magadhoz. Ha olykor elgyengülsz, ne kudarcként vedd, mert ezzel lehetőséget adsz magadnak arra, hogy végleg feladd elhatározásodat. Ha elkövetsz néha egy apró hibát, attól még az ígéreted továbbra is érvényes. Ebben segíthet, ha a céljaid megfogalmazásánál nem használod „mostantól minden nap”, vagy a „soha többé” kifejezéseket.
Végezetül, mikor feladnád, akkor küzdj érte igazán. Könnyebb megvalósítani kitűzött céljaidat, onnantól, ha átestél a holtpontodon. Addig azonban akaraterőre és támogatásra van szükséged. Minden reggel, amikor felkelsz, mond magadnak „végig tudom csinálni”. 
Ha megtaláltad a megfelelő fogadalmakat, ne habozz, vágj bele és tarts ki mellette. Sok sikert kívánok!

SZ.N.ZS.