Tündérek márpedig léteznek?

2017 nov 7

1917. nyarán két fiatal lány, Elsie Wright és Frances Griffiths diadalittasan mesélte, hogy túlvilági lényeket sikerült lencsevégre kapniuk: tündéreket.

Az észak-angliai Cottingley-ben, Elsie családjának a kertjében gyakran játszott együtt a két unkatestvér a patakparton. Mivel a 16 éves Elsie fotólaborban is dolgozott és értett a különböző képszerkesztési eljárásokhoz, az apa gyerekcsínynek gondolta az egészet és a fotók a fiókban porosodtak két évig. 1919-ben azonban az anya részt vett a Teozófiai Társaság egyik előadásán, ahol megemlítette a történetet. Hamarosan világméretű nyilvánosságot kapott az eset, és az egyik teozófus, Edward Gardner maga utazott el Cottingley-be, hogy meggyőződjön az igazságról, de nem sikerült semmiféle turpisságon kapni a lányokat. Végül 60 év után derült fény a különös rejtélyre. Elsie 80 évesen mesélte el az egyszerű trükköt, amivel mindenkit sikerült átverni: tündéralakokat rajzoltak kartonpapírra, kivágták ollóval, majd felfüggesztették cérnával. Az
átverés talán azért sikerülhetett ilyen jól, mert a hosszú expozíció idő alatt a papír alakok valószínűleg elmozdultak, azt az érzetet keltve, mintha mozognának.

M. Kata

 

(Forrás: Múlt-kor történelmi magazin)

FRISS