Török sajtó: ismeretlen okból több török néptáncos Magyarországra menekült

2017 dec 5

Törökország-Magyarország 

    Ankara/Budapest, 2017. december 5., kedd (MTI)

Egyelőre ismeretlen okból Magyarországra menekült egy ankarai ifjúsági néptáncegyesület 11 tagja – jelentette kedden a Dogan török hírügynökség. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal az MTI megkeresésére közölte: a csoport tagjai nem nyújtottak be menedékkérelmet Magyarországon.

    A Sözcü című török ellenzéki napilap a Dogan hírével kapcsolatban kiemelte: először fordult elő, hogy nemzetközi fesztivál keretében egy csoport Törökországból külföldre menekül.
    A hírügynökség beszámolója szerint a 16 tagú csoport november 5. és 10. között fellépett egy budapesti rendezvényen. Vissza azonban csak öten tértek Törökországba. A Dogan értesülése szerint a táncosok átlagéletkora 20 év feletti.
    Ahhoz, hogy az egyesület külföldre utazhasson, a törvény értelmében először a Török Néptáncszövetséghez nyújtott be kérelmet. A jóváhagyást követően a csoporttagoknak az ankarai rendőrség szolgálati útlevelet állított ki. Ezek birtokában a táncosok viszont már a rendezvény előtt, november 1-jén Budapestre utaztak.
    A Dogan úgy tudja, hogy ugyanettől az egyesülettől júliusban Bosznia-Hercegovinában lépett fel egy csoport, és onnan még mindegyikük hazatért.
    A Török Néptáncszövetség idén 86 egyesületnek és klubnak engedélyezte, hogy külföldi rendezvényen vegyen részt – írta a hírügynökség. Egyúttal rámutatott, hogy a szóban forgó csoport minden tagjának friss volt az engedélye.
    Az ankarai főügyészség nyomozást indított az ügyben.
    A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal az MTI megkeresésére közölte, hogy a csoport tagjai nem nyújtottak be menedékkérelmet Magyarországon.

bGK \ bki \ kvs

MTI 2017. december 5., kedd 15:00

FRISS